x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tabloul lui Da Vinci, Salvator Mundi, vândut la licitație cu 450,3 milioane $

Tabloul lui Da Vinci, Salvator Mundi, vândut la licitație cu 450,3 milioane $

16 Noi 2017   •   15:12
Tabloul lui Da Vinci, Salvator Mundi, vândut la licitație cu 450,3 milioane $

Un tablou al pictorului italian Leonardo da Vinci a fost adjudecat miercuri cu suma de 450,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York, pulverizând precedentul record de preţ pentru cea mai scumpă operă de artă din lume, informează AFP. 

La finalul unei licitaţii care a durat 19 minute, "Salvator Mundi", ultimul tablou al maestrului renascentist aflat încă într-o colecţie privată, a depăşit cu mult precedentul record mondial de preţ, deţinut de tabloul "Les Femmes d'Alger (version 0)", de Pablo Picasso, ce a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată în 2015. 

Într-o conferinţă de presă organizată după licitaţia de miercuri seară, reprezentanţii casei Christie's au refuzat să ofere informaţii despre identitatea cumpărătorului şi despre ceilalţi participanţi la licitaţie, limitându-se să precizeze doar faptul că aceştia proveneau din lumea întreagă. 

Casa organizatoare estimase la 100 de milioane de dolari valoarea acestei pânze cu dimensiunile de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vândută cu doar 45 de lire sterline în 1958, cu mult timp înainte ca ea să fie autentificată şi atribuită lui Leonardo da Vinci, în 2005. 

Deşi este imposibil de stabilit cu certitudine, se pare că "Salvator Mundi" a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vânzărilor de artă, inclusiv în cadrul tranzacţiilor private. 

×