x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Talentul plasticienei Catinca Ajder, o povară dulce-amară

Talentul plasticienei Catinca Ajder, o povară dulce-amară

de Maria Sârbu    |    23 Apr 2012   •   13:01
Talentul plasticienei Catinca Ajder, o povară dulce-amară

Expozitia de pictura si tapiserie a inconfundabilei creatoare de frumos - Catinca Ajder (tablourile artistei sunt semnate Ecaterina Ajder), deschisa la sfarsitul Saptamanii Luminate la Galeria Orizont din centrul Bucurestiului, transmite privitorului seninatate. Deci, e atata luminozitate in cele aproximativ 75 de lucrari, incat simtul vazului iti da o continua bucurie sufleteasca.

Expozitia e organizata de Ambasada Moldovei la Bucuresti, Uniunea Artistilor Plastici din Republica Moldova si Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Catinca Ajder fiind apreciata, prin arta sa, nu numai in Basarabia, locul unde s-a nascut, unde creeaza si preda artele frumoase, ci in multe orase din Romania si din alte tari ale lumii, unde a expus de-a lungul anilor. Picturi si tapiserii semnate de ea se gasesc in prestigioase colectii de stat si particulare de pe mapamond.

Au onorat invitatia ambasadorului Moldovei la Bucuresti, Iurie Renita, ambasadorii Olandei, Portugaliei, Israelului, dar si reprezentanti ai Ministerului roman de Externe. Au venit si artisti plastici din Romania, au venit admiratori ai artei plastice, au venit din prima zi si cumparatori, dovada ca lucrarile noi ale Catincai Ajder sunt cautate.

Am remarcat discursul lui Iurie Renita, diplomatul si omul care cunoaste, apreciaza si promoveaza valorile romanesti de dincolo de Prut: " ... Am simtit ca ea (Catinca Ajder – n.r.) creeaza cu multa pasiune, cu multa dragoste de frumos, de tara si de neam, fiind atasata de locurile de bastina, de pitoresc, de radacinile noastre comune'.

Adresandu-se artistei, Excelenta Sa i-a dorit: "Sa-ti personalizezi in continuare lumina si crezul si sa le expui cu aceeasi maiestrie pe panza, sa porti cu demnitate dulcea dar si amara povara a talentului'. A spus-o din suflet, a spus-o in cunostinta de cauza, asa cum ii sta bine unui ambasador.

Majoritatea lucrarilor din expozitie sunt "proaspete', create sau repictate in 2011. In spatiul de la Orizont, alaturi de cele peste 60 de picturi minunate sunt expuse zece tapiserii unice. Lucrarile sunt create in tehnica de autor: un mixaj de covor, hartie, ulei, panza.

×