x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tănguiala tărgurilor

Tănguiala tărgurilor

de Ramona Draghici    |    02 Noi 2007   •   00:00
Tănguiala tărgurilor
Sursa foto: VICTOR STROE/

Tărgurile internaţionale de carte par să nu fie tocmai un atu pentru Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), dat fiind faptul că Romănia a participat la multe dintre acestea in condiţii nu tocmai excelente...

Tărgurile internaţionale de carte par să nu fie tocmai un atu pentru Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), dat fiind faptul că Romănia a participat la multe dintre acestea in condiţii nu tocmai excelente... de la licitaţii "prost făcute" şi pănă la traduceri precare.

In urmă cu căteva zile, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor au găsit de cuviinţă să prezinte opiniei publice un, să-i spunem, bilanţ al participării Romăniei la tărgurile internaţionale de carte. Oficialii au oferit informaţii legate de sumele pe care statul a catadicsit să le bage "in virtutea culturalizării", insă aceiaşi oficiali au ţinut morţiş să aducă la cunoştinţa presei "eforturile" pe care MCC le-a făcut pentru ca standul Romăniei să fie unul civilizat.

CONTRADICŢIE. Reprezentanţii MCC au imputat editorilor de carte faptul că aceştia nu au dorit să se prezinte la licitaţiile organizate de minister şi că astfel au fost obligaţi să se descurce singuri. La Tărgul de la Frankfurt, standul personalizat al ţării noastre a fost organizat de Centrul Cultural al Sălii Palatului - instituţie aflată in subordinea MCC, pentru că, spun oficialii, "nici o asociaţie de editori sau altcineva nu a dorit să participe la licitaţia anunţată de Ministerul Culturii şi Cultelor". In replică, Grigore Arsene, directorul Editurii Curtea Veche şi preşedintele Asociaţiei Editorilor din Romănia (AER), a declarat: "Din punctul de vedere al Asociaţiei Editorilor din Romănia şi al Editurii Curtea Veche vreau să precizez că am răspuns la solicitarea MCC, am furnizat, in mod gratuit, cărţi, prezentări de autor, descrieri de colecţii etc. Editurile au fost foarte deschise, pentru că altfel ministerul nu ar fi avut cu ce să meargă la aceste tărguri, deci la capitolul «colaborare» nu au motive să se plăngă. Un lucru insă e clar: sistemul prin care ei organizează tărguri nu este cel mai bun. Editurile particulare fac cele mai grele lucruri, cumpără drepturi de autor - noi suntem cu cărţile aproape la zi. Editurile işi fac treaba, dar probabil că licitaţiile au fost prost făcute. Iar dacă traducerile nu au fost tocmai reuşite, inseamnă că MCC nu a ales oamenii cei mai potriviţi", ne-a spus preşedintele AER.

După Tărgul de la Frankfurt, in presă au apărut diverse informaţii legate de modul de prezentare a standului Romăniei, insă, cu toate acestea, András István Demeter, secretar de stat in MCC, a precizat că editorii care au participat au catalogat intregul eveniment drept "un succes".

Precizare

"Vreau să precizez că am răspuns la solicitarea MCC, am furnizat, in mod gratuit, cărţi, prezentări de autor, descrieri de colecţii. Editurile au fost foarte deschise, pentru că altfel ministerul nu ar fi avut cu ce să meargă la aceste tărguri."

Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din Romănia

×
Subiecte în articol: arte