x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Târg de antichităţi ţărăneşti

Târg de antichităţi ţărăneşti

11 Mai 2009   •   00:00
Târg de antichităţi ţărăneşti

Lume, lume! Vă invităm la târg! Covoare, ştergare, costume populare, cruci, pristolnice, vase de ceramică şi lut, fiare de călcat din podul bunicii, linguroaie, doniţe, vase de bucătărie, putineie, vârtelniţe şi alte instrumente de prelucrat lâna, candelabre din lemn, râşniţe din alamă, sobe vechi, dulapuri din lemn crestat şi pictat, lăzi de zestre, cufere, mese, scaune, blidare, felinare, ceasuri, vase din alamă, jucării lucrate manual.



Acestea şi încă multe altele le puteţi descoperi, admira şi cumpăra de la târgul obiectelor vechi adunate din gospodării ţărăneşti din toate zonele ţării, expoziţie cu vânzare care va avea loc în zilele de 23 şi 24 mai la Muzeul Ţăranului Român. În parteneriat cu Jurnalul Naţional, muzeul va organiza prima ediţie a Târgului de antichităţi ţărăneşti la care şi-au anunţat participarea 35 de colecţionari din toată ţara. Pe lângă admirarea sau achiziţionarea unor obiecte cu parfum de epocă, a căror autenticitate este girată de specialiştii de la Muzeul Ţăranului Român, puteţi să vă bucuraţi şi de atmosfera frumoasă, specifică unui târg, unde vă veţi putea ospăta cu bucate tradiţionale româneşti. Veniţi la târg! Este o ocazie de a vă întregi colecţiile de obiecte rustice şi de a vă împrospăta amintirile şi cunoştinţele în materie de artă şi meşteşug popular!


Mobilier pictat, l'zi de zestre, juc'rii de lemn
La Târgul de Antichităţi Ţărăneşti organizat de Muzeul Ţăranului Român şi Jurnalul Naţional la 23 şi 24 mai vor veni 35 de colecţionari din toată ţara.

Unul dintre aceşti oameni care îndrăgesc vechile lucruri din gospodăriile autentice ţărăneşti este Marian Spătaru din Braşov.

Este de profesie inginer, dar are o mare pasiune: de a descoperi obiecte arhaice în special din gospodăriile ţărăneşti. Încă din copilărie adună tot felul de obiecte. La început, strângea şerveţele, cutii de chibrituri şi alte lucruri ce îi încântau privirea de copil. Mai târziu, a colecţionat şi alt gen de lucruri până a ajuns să se îndrăgostească de obiectele vechi. Pasiunea a sporit pe când era elev la Liceul de Artă.
"Tot ce avea patina timpului, dar şi o poveste «în spate» mă fascina şi aşa am ajuns să adun tot felul de antichităţi. Obiectele rustice din gospodăriile ţărăneşti m-au atras mai târziu, dar definitiv, mai ales că în Transilvania există şi mult mobilier săsesc pictat."

Este ajutat în munca sa şi de soţie, iar uneori şi de băiatul cel mare, care are 10 ani şi care este deja un pasionat.
"Este o nebunie frumoasă. Înainte cutreieram pe la gospodăriile oamenilor, chiar dacă uneori mai eram şi înjurat că le stricam somnul de după-amiază. Chiar dacă timpul nu îmi mai permite astăzi atât de mult să caut personal astfel de obiecte, am în schimb cunoştinţe, oameni care mă sună să îmi spună ce au văzut, unde, sau să îmi propună chiar ei să le cumpăr obiectele. Este o muncă frumoasă, îmi place ce fac, chiar dacă sâmbăta şi duminica nu mai stau acasă, ci sunt mereu pe teren, la vizionări şi achiziţii", mai spune colecţionarul braşovean. "Merg la multe târguri cu vânzare în ţară şi în străinătate, dar şi în talciocuri şi bâlciuri, de unde cumpăr obiecte. Uneori nu am bani în buzunar, dar mă descurc, vând, cumpăr...", a mai spus colecţionarul.

Pe Marian Spătaru îl veţi găsi la târgul nostru cu mobilier vechi de bucătărie frumos pictat, cu lăzi de zestre, scăunele, o sanie şi jucării de lemn pictate, precum şi cu instrumentar de bucătărie din lemn şi ceramică. Aşadar, poftiţi la prima ediţie a Târgului de Antichităţi Ţărăneşti, la acest sfârşit de săptămână, la Muzeul Ţăranului Român. O expoziţie inedită, cu vânzare! (Daniela Cârlea Şontică)

×
Subiecte în articol: arte taranesti