x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatru: Pădure-decor în autobuz

Teatru: Pădure-decor în autobuz

de Maria Sârbu    |    28 Aug 2008   •   00:00
Teatru: Pădure-decor în autobuz

Trei autobuze RATB transformate în scenă de teatru circulă în aceste zile pe străzile Capitalei, călătorii fiind invitaţi să vadă gratuit spectacole adaptate la asemenea spaţii neconvenţionale. Aceste teatre pe roţi sînt întîlnite pe liniile de autobuz 131, 268, 104, 381 şi 385.

Trei autobuze RATB transformate în scenă de teatru circulă în aceste zile pe străzile Capitalei, călătorii fiind invitaţi să vadă gratuit spectacole adaptate la asemenea spaţii neconvenţionale. Aceste teatre pe roţi sînt întîlnite pe liniile de autobuz 131, 268, 104, 381 şi 385.


Autobuzele închiriate au cîte un nume: Arboribuz, High-Life Buz şi Bizarbuz, fiecare dintre aceste trei logo-uri indicînd tema abordată de artişti. În primul, acţiunea se desfăşoară în pădure. Decorul este reprezentat de arbori, flori, trunchiuri de copaci, de lăcaşuri ale unor personaje de po-veste. Casa Vrăjitoarei e “ornamentată”, cu turtă dulce. Lupul, vegetarian de felul său, căci serveşte morcovi cu sare, are fîntînă în mica-i curte. Uneori, mai scoate capul pe fereastră şi urlă după fete frumoase. Un Pictor pictează copaci în pădure, iar Scufiţa Roşie se plimbă pe cărări înguste, acoperite cu pămînt, admirînd floricele albe, galbene, albastre. O colivie pe post de difuzor emană ciripitul păsărilor şi alte zgomote produse de vietăţile pădurii. Un alt personaj – Tăietorul de lemne – e mereu preocupat ca ferestrăul sau toporul ce le are asupra-i să fie funcţionabile. Spectacolul include, în afară de povestea “Scufiţa Roşie”, diverse momente care să-i ajute pe pasageri să se rătăcească prin pădure – la graniţa dintre real şi imaginar.

 
PASAGERII CURIOŞI. Mulţi călători nu s-au încumetat, miercuri dimineaţa, să urce în autobuzul-pădure cu numărul 131, chiar dacă persoane anume sau actorii îi îndemnau în staţii să-şi răsfeţe privirea cu o asemenea atmosferă. Însă cei care urcau aveau pe faţă expresia unei curiozităţi, reacţionînd cu bucurie la intervenţiile interpreţilor. Ei erau de acord cu o asemenea formă de comunicare artistică pe arterele Bucureştiului, atît de gri în viaţa de zi cu zi. În al doilea autobuz, denumit High-Life Buz, pasagerii de pe traseul Piaţa Operei-Valea Argeşului s-au relaxat pe canapele şi fotolii moi, într-o ambianţă elegantă. Căci mobilierul este unul de epocă. Şoferul acestui autobuz, un tînăr chipeş, pe numele său Orlando Pop, părea foarte mîndru că e la volanul unei asemenea maşini. Îmbrăcat într-un costum special, destinat conducătorului auto – ca personaj în acest caz –, el ne-a mărturisit că se simte onorat să conducă acest autobuz-teatru, în care lumea să se simtă altfel decît în zilele obişnuite.

Autobuzul cu numele “Bizarbuz” a plecat în cursă în partea a doua a zilei de miercuri. Acesta este un cabinet de curiozităţi, amenajat pentru a avea o “atmosferă bizară”. Ideea a fost de a testa imaginaţia călătorilor, de a “împrăştia curiozităţi”. Un Filosof îşi pune întrebări cu ajutorul pasagerilor, un Magician manipulează fantasticul. Sînt trei autobuze complete şi totodată poetice.

 
ARTIŞTII INVENTIVI. Spectacolele sînt oferite, pe parcursul a cinci zile, de compania de teatru stradal “Ilotopie” din Franţa, care reuneşte pentru reprezentaţiile româneşti artişti francezi şi români. Producţiile sînt inedite, ideea fiind de a oferi servicii de calitate bucureştenilor. Managerul trupei, Dominique Noel, a mărturisit ieri, la o întîlnire cu presa, înainte ca autobuzele să pornească în curse, că astfel de spectacole au fost organizate şi Franţa, Italia sau Suedia şi că ele ne ajută să ne punem întrebări despre societatea în care trăim, despre poezie, despre vis.

 

Transport ieşit din comun

Traficul se intersectează cu povestea într-un spaţiu neconvenţional. Sînt momente din viaţa bucureştenilor, cu reflecţii, cu utopii. Pînă la 31 august pot fi văzute cele trei autobuze cu artiştii care le-au amenajat timp de aproape două săptămîni. Ele circulă în zonele Băneasa, Piaţa Romană, Drumul Taberei, Eroii Revoluţiei, Victoriei, Universitate, Stadionul “Lia Manoliu”, Piaţa Unirii, Piaţa Revoluţiei şi 13 septembrie. Compania “Ilotopie” reuneşte, în jurul Centrului “Citron Jaune” înfiinţat în sudul Franţei, regizori, actori, sculptori, dansatori, muzicieni, inventatori, scenografi şi cercetători, care se implică în organizarea de spectacole în spaţii neconvenţionale. În fiecare oraş, producţiile sînt diferite. Organizatorul evenimentului este Institutul Cultural Român, care a invitat şi anul trecut trupa, aceasta prezentînd un spectacol în aer liber în Parcul Tineretului.

×
Subiecte în articol: arte