x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatru - Sebastian, iubiri pierdute

Teatru - Sebastian, iubiri pierdute

de Maria Sârbu    |    10 Mai 2008   •   00:00
Teatru - Sebastian, iubiri pierdute

Teatrul “Maria Filotti” din Brăila prezintă la 13 mai, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, spectacolul “eMeS”, montat de Ilinca Stihi, după proza lui Mihail Sebastian. Cu reprezentaţia de la Bucureşti este marcată sărbătorirea a 60 de ani de la înfiinţarea statului Israel.

Teatrul “Maria Filotti” din Brăila prezintă la 13 mai, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, spectacolul “eMeS”, montat de Ilinca Stihi, după proza lui Mihail Sebastian. Cu reprezentaţia de la Bucureşti este marcată sărbătorirea a 60 de ani de la înfiinţarea statului Israel.

 

 

Premiera a avut loc de curînd la Brăila, oraşul în care s-a născut Mihail Sebastian, spectacolul fiind invitat la Bucureşti de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Asociaţia de prietenie România – Israel.

 

 

DUPĂ CENTENAR. Ilinca Stihi şi-a pregătit proiectulul în 2007, cînd s-au împlinit 100 de ani de la naşterea scriitorului Mihail Sebastian. La realizarea scenariului, regizoarea a încercat să circumscrie personalitatea acestui autor aşa cum se relevă el în proza sa, dincolo de piesele de teatru. Ea şi-a propus să creeze un spectacol sensibil, auster, în care regia să armonizeze cu scenografia, luminile, ambianţa sonoră, dar şi cu rigoarea stilistică. A punctat metaforic în profunzimea sensurilor.

 

Spectacolul este centrat pe tema crizei identităţii personajului principal, a integrării lui în tradiţia românească. Joszef Hechter, alias Mihail Sebastian, este interpretat de Marius Capotă, actor al Teatrului Bulandra. Ilinca Stihi a inclus mai multe personaje în unul singur, firul conducător al scenariului fiind romanul “De două mii de ani”. Sînt fragmente şi din romanele “Accidentul” şi “Oraşul cu salcîmi”, făcîndu-se trimiteri la eseul “Cum am devenit huligan”.

 

 

ADEVĂR. Pornind de la ideea că “eMeS” înseamnă în idiş “adevăr”, regizoarea crede, precum mărturiseşte, că personajul Mihail Sebastian, aşa cum apare el în acest spectacol, “este un descoperitor cu luciditate al adevărurilor despre om şi oameni”. În opinia sa, poziţia identităţii evreieşti în peisajul relativizant al culturii române a fost rareori analizată cu atîta aplicaţie. “Printre nuanţele confuze de gri ale societăţii româneşti din anii ’30, Mihail Sebastian a alunecat el însuşi, ajungînd să privească suspicios spre propria descendenţă legată prin sînge de identitatea evreiască”, afirmă creatoarea, adăugînd că scenariul dezvoltă tocmai această dimensiune superioară a viziunii lui Sebastian, care încearcă să desluşească alchimia propriei sale fiinţe dincolo de graniţele dintre popoare.

 

 

Nu sînt ocolite iubirile neîmplinite ale lui Sebastian. Acestea-s întruchipate de un personaj generic – Ea (actriţa Cătălina Nedelea). În alte roluri vor putea fi văzuţi Cornel Cimpoae, Valentin Terente, Marcel Turcoianu, Zane Jarcu. Din echipa de realizatori fac parte, de asemenea, Imelda Manu (scenografa) şi Patricia Prundea (muzica).

 

Ilinca Stihi a absolvit în 2001 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Regie Film. Din 2004 este regizor artistic la Societatea Română de Radiodifuziune, redacţia Teatru, unde a realizat mai multe spectacole radiofonice şi cu care a participat la diverse festivaluri internaţionale.

           

maria.sarbu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte sebastian