x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatrul, criza şi imaginea ţării

Teatrul, criza şi imaginea ţării

de Maria Sârbu    |    05 Mai 2009   •   00:00
Teatrul, criza şi imaginea ţării
Sursa foto: Paul Grădinaru/

Între 28 mai şi 7 iunie Sibiul se va anima cu trupe care practică arta spectacolului. Timp de 11 zile, zona istorică a oraşului va arăta ca un furnicar. Ca în fiecare an. Şi chiar dacă este invocată criza economică programul arată la fel de consistent precum la ediţiile precedente.



Ediţia a XVI-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se anunţă, deci, a fi una plină de evenimente: cu spectacole din ţară şi străinătate, cu invitaţi de pe toate continentele. E un festival al artelor spectacolului, chiar dacă i se spune festival de teatru. În acest an se desfăşoară, cu tema "InOvaţii", sub patronajul preşedintelui României şi al Reprezentanţei Comisiei Europene. Datorită amploarei pe care a luat-o, manifestarea de la Sibiu se va bucura de o promovare pe toate canalele Televiziunii Publice prin prezentarea clipului festivalului, decizia aparţinându-i Consiliului Naţional al Audiovizualului. Astfel se va afla în întreaga ţară şi nu numai despre cele (aşa cum îi place să spună directorului şi iniţiatorului festivalului Constantin Chiriac) "358 de evenimente" şi despre invitaţii şi participanţii "din 70 ţări".

TEATRU ÎN SĂLI, CETĂŢI ŞI PIEŢE
Programul cuprinde spectacole în săli de teatru, în cetăţi şi alte spaţii neconvenţionale, spectacole de stradă, de teatru experimental, teatru-dans sau spectacole "din muzica lumii". Îşi dau întâlnire la Sibiu, ca de fiecare dată, şcolile şi academiile de teatru. Artişti şi profesori din lume vor susţine ateliere specializate. Pe lângă spectacolele selectate în festival, este deschisă secţiunea "Off", la care pot participa toţi cei "care doresc să îşi prezinte producţiile în cadrul festivalului sau în cadrul Bursei de spectacole, dar în afara secţiunii oficiale". Apoi, nu vor lipsi evenimente adiacente: întâlniri ale reţelelor culturale; Bursa de spectacole; publicarea unei antologii a pieselor prezentate în cadrul secţiunii "Spectacole-lectură" (ediţie bilingvă); conferinţe; expoziţii etc.

Despre toate acestea se ştie, căci programul este definitivat. Nu se ştie încă în ce măsură criza economică afectează în acest an festivalul. Cât de mare este contribuţia sponsorilor? Cât de mulţi sponsori sunt? Ştim că multe trupe vin pe cheltuiala ţărilor din care provin, dar festivalul trebuie să le asigure transportul intern, cazare, masă. Apoi sunt (cel puţin au fost la ediţiile trecute), mulţi invitaţi din ţară. Constantin Chiriac a declarat pentru Jurnalul Naţional că îşi propune să organizeze "o ediţie excepţională", deşi din punct de vedere financiar va fi greu. "Nu am redus nici o participare. S-a anunţat un an greu pentru bănci, pentru marile firme, care ne-au susţinut mereu. Este greu să-i convingem pe sponsori să ne susţină în continuare, dar asta nu înseamnă că prestigiul de care se bucură festivalul nostru în lume va avea de suferit", a afirmat Chiriac. El a adăugat că "nu este vorba de o manifestare mică, ci de una de proporţii, căci Festivalul de la Sibiu este al treilea în lume ca număr de participanţi, număr de evenimente şi este vorba de imaginea României".

AI NOŞTRI ÎN FESTIVAL
Chiar dacă cele trei pieţe ale centrului istoric al Sibiului sau străzile acestui perimetru sunt pline de oameni dornici să vadă concerte sau spectacole propice spaţiului, oamenii de teatru aşteaptă producţii care să confirme importanţa şi menirea acestei arte - spectacole ale unor remarcabili regizori, spectacole provocatoare, spectacole mari.

România va fi reprezentată de montări semnate de Silviu Purcărete, Victor Ioan Frunză, Gabor Tompa, Alexandru Dabija, Horaţiu Mălăele, Radu Afrim, Dragoş Galgoţiu, Radu Alexandru Nica, Theodor Cristian Popescu ş.a. Din Est, din Vest, din Orient vor fi aduse producţii ce poartă marca unor remarcabili creatori, printre care Eimuntas Nekrosius, Andryi Zholdak, Masahiro Yasuda sau Dag Thelander, Robert Raponja, Vahan Badalyan, Hu Lei, Zhang Disha, Christopher Markle, Patrick Roegiers.

Spectacolele se vor juca atât la Teatrul "Radu Stanca", la Casa de Cultură a Sindicatelor, cât şi în uzine dezafectate, la cetatea Cisnădioara, în săli de sport, în Piaţa Mare, în Piaţa Mică, în parcări etc.

De trei ori Purcărete

Publicul va avea parte de montări dintre cele mai diverse: "Livada de vişini" de Cehov, în regia celebrului lituanian Eimuntas Nekrosius - o coproducţie Fundaţia Internaţională "Stanislavski" din Rusia şi Teatrul "Meno Fortas" din Lituania; "Titus Andronicus", regizat de Masahiro Yasuda (Japonia); "Woyzeck", regia Andryi Zholdak - Teatrul de Stat din Cerkassî (Ucraina); "Caii la fereastră" de Matei Vişniec, în regia sibianului Radu Alexandru Nica - "Trap Door Theatre" din SUA. Vor fi spectacole şi din Marea Britanie, Polonia, Olanda, Italia, Georgia, Belgia, Franţa, Irlanda, Canada, Spania etc. În program sunt trei creaţii realizate de Silviu Purcărete: "Metamorfoze" - după Ovidiu (varianta sibiană a spectacolului montat în 2007 la Luxemburg); "Uriaşii munţilor" de Luigi Pirandello (Teatrul Naţional din Iaşi) şi cunoscuta megaproducţie "Faust". Teatrul din Baia Mare a fost invitat cu spumoasa comedie "Portugalia", regizată de Victor Ioan Frunză. Teatrul de Comedie va veni cu "Leonce şi Lena" - noul spectacol pus în scenă de Horaţiu Mălăele. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a fost selectat cu "Richard III" în regia lui Gabor Tompa. Din Brăila vine "Omul pernă" - creaţia lui Afrim, iar din Piatra Neamţ "OO!!", creaţie colectivă după Ion Creangă în regia lui Alexandru Dabija.

×
Subiecte în articol: arte teatrul spectacole