x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tema este cea care cucereşte lumea, nu autorul

Tema este cea care cucereşte lumea, nu autorul

de Sebastian S. Eduard    |    14 Oct 2008   •   00:00
Tema este cea care cucereşte lumea, nu autorul

Autorul portughez al bestseller-ului "Ultimul Papă" (La muerte del Papa), Luis Miguel Rocha, a fost zilele acestea invitatul ambasadei portugheze în România. Prilej pentru noi să-i punem câteva întrebări autorului care şi-a văzut opera publicată în nu mai puţin de 11 limbi.



Autorul portughez al bestseller-ului "Ultimul Papă" (La muerte del Papa), Luis Miguel Rocha, a fost zilele acestea invitatul ambasadei portugheze în România. Prilej pentru noi să-i punem câteva întrebări autorului care şi-a văzut opera publicată în nu mai puţin de 11 limbi.

Luis Miguel Rocha se pregăteşte să-şi lanseze în România romanul "Ultimul Papă", în care faptele istorice se împletesc cu ficţiunea şi care va apărea în 2009 în colecţia Premium a Grupului Editorial Tritonic.
Cine este Rocha? Luis Miguel Rocha s-a născut în Portugalia, la Porto în 1976. Studiind Ştiinţe umane, a lucrat mai apoi în Departamentul de producţie pentru televiziunea TVI. A petrecut câţiva ani la Londra, supervizând scenarii pentru diverse case de producţie britanice. În acest moment, scriitorul se dedică exclusiv scrisului şi îşi împarte timpul între Porto şi Londra. Primul său roman, "Um Pais Encantando", a fost publicat în 2005. Traducerea spaniolă a romanului "La Muerte del Papa" este o versiune uşor modificată a originalului "O Ultimo Papa". Pentru aceasta, autorul şi echipa editorială au lucrat împreună pentru a face ca romanul să se apropie de thriller.


  • De ce aţi ales această temă, ce v-a atras?
Nu am ales-o eu, el a venit spre mine. Am avut un prieten implicat în acea conspiraţie şi el a decis să îmi împărtăşească acest lucru.


  • Orice carte apărută în ultimii cinci ani şi care tratează teme tangenţiale religiei/crimei o suspectez a avea legătură cu bestseller-ul "Codul lui Da Vinci". Care este răspunsul dvs.?
E posibil ca "Da Vinci Code" să fi deschis uşa genului acestuia, dar eu cred că o carte trebuie să stea singură în picioare. Ceea ce a făcut Dan Brown nu e nou, e o formulă pe care scriitorii o folosesc. Dacă ajunge bestseller, e pentru că merită.


  • Cum v-a ajutat experienţa dvs. cinematografică în cariera de scriitor?
Poate că această carte este într-un fel ca un film, oamenii o citesc şi au impresia că sunt într-un film din punctul de vedere al acţiunii, al tuturor elementelor implicate. Te face să dai paginile repede şi să îţi imaginezi acţiunea.


  • Ce înseamnă pentru un scriitor de limbă portugheză traducerea operei sale în 11 limbi?
Sincer să fiu, nu e ceva obişnuit, dar e foarte, foarte bine, mă bucur foarte mult. Dar cred că nu contează aşa mult naţionalitatea scriitorului, deoarece tema din "Ultimul Papă" este universală şi tema este cea care cucereşte lumea, nu autorul.


  • Fiecare autor are anumite obiceiuri atunci când scrie. Cum decurge procesul dvs. de creaţie?
Trebuie să mă documentez înainte de a scrie, bineînţeles, dar trebuie să scriu totul din prima, într-o singură etapă. Spre exemplu, am scris "Ultimul Papă" în patru săptămâni.


  • Unde scrieţi cel mai bine? La Porto, Viana do Castelo sau la Londra?
Nu am un loc preferat; poate să fie oriunde în afara casei mele, la hotel, în parc sau atunci când călătoresc.


  • Veţi lansa următorul volum la 13 mai 2009. Despre ce este vorba?
(Zâmbeşte cu subînţeles) La momentul actual e mai bine pentru mine, cât şi
pentru voi să nu vă spun despre ce este vorba.


  • Va apărea în limba română şi "Bala Santa"?
Da, cel mai probabil în 2010.


  • Amintiţi-mi. La ce lucraţi în acest moment?
La cartea despre care vă spuneam că prefer să nu o dezvălui…


Misterele romanului "Ultimul Papă"

Intriga din "Ultimul Papă" se construieşte pe conexiunea dintre două date aparent fără legătură: 1978. La data de 29 septembrie, lumea se trezeşte cu vestea şocantă a morţii subite a lui Ioan Paul I, ales Papă cu doar 33 de zile înainte. Reacţia oficială a Vaticanului retează orice speculaţie în legătură cu cauza unui incident neaşteptat: Papa, spun ei, un om cu o sănătate şubredă, a suferit pur şi simplu un atac de cord. 2006. Sarah Monteiro, jurnalist, se întoarce acasă, la Londra, în urma unei vacanţe. Acasă o aşteaptă un plic ce conţine două documente ciudate: o listă de nume şi un mesaj codat. Din acest moment, viaţa lui Sarah este în pericol. Se trezeşte în mijlocul unei conspiraţii ce implică conducători religioşi fără scrupule, politicieni corupţi şi mercenari pregătiţi să-şi vândă sufletele celei mai bune licitaţii. Cartea încearcă să dezvăluie ce s-a întâmplat cu adevărat în cele câteva zile de conducere a lui Ioan Paul I, planurile cui au fost brusc distruse în acea noapte şi cine a beneficiat de dispariţia lui. Ediţia spaniolă a apărut împreună cu o broşură de 30 de pagini scrisă de renumitul jurnalist şi scriitor Juan Arias, fost corespondent pentru El Pais Italia, căruia Guvernul italian i-a decernat Premio a la Cultura. Deşi "Ultimul Papă" e o povestire fictivă ce pleacă de la moartea misterioasă a lui Ioan Paul I, autorul a aflat că două copii ale cărţii  sale au fost livrate la Vatican. Până la această dată, Vaticanul nu a reacţionat, ceea ce dă impresia că respectă lucrarea lui Rocha. Volumul este dedicat lui Ioan Paul I, care a trăit între 17 octombrie 1912 şi 29 septembrie 1978.

×
Subiecte în articol: arte papa ultimul ultimul papă pap ultimul pap