x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Timp & stire

Timp & stire

de Luiza Moldovan    |    16 Noi 2006   •   00:00
C(RAMPE)
Ii admir pe prezentatorii de stiri care prezinta in doi pentru ca simuleaza atat de bine interesul si, in general, emotiile. Cand citeste unul, celalalt se uita la el si da din cap. Uneori, e uimit. "Ia uite, dom’ne, ce lume, n-as fi crezut una ca asta". Alteori e bucuros. "Iupiiii". Alteori, da din cap cu tristete, uitandu-se cand la colegul lui, cand la stimatul telespectator, strangand din buze, sugerand ca ar fi vrut sa intervina in eveniment, astfel incat acesta sa nu se fi intamplat si sa nu fi fost nevoiti sa citeasca o asemenea stire trista, intristandu-ne, astfel, si pe noi, stimatii telespectatori, dar lumea este cum este - adica rea - si ei, in calitate de oameni. In orice caz, noi ne-am obisnuit sa fim linistiti. Mai ales ca, dupa fiecare jurnal, ni se ureaza o seara cat mai placuta in continuare. Fapt care chiar se-ntampla, n-ati observat? In continuarea serii stati linistiti, va demachiati, va faceti un ceai, sunteti din ce in ce mai relaxati, va uitati la toc-souri. Deci urarile prezentatorilor chiar se adeveresc, ceea ce inseamna ca vorbesc din suflet.

Imi plac, de asemenea, prezentatorii de stiri care scriu ceva pe o foaie dupa fiecare stire (uneori par ca trag niste linii orizontale - oare doar mazgalesc ca sa para interesanti sau taie stirea care tocmai s-a dus, ca sa stie, sa n-o mai repete?). La sfarsitul jurnalului, prezentatorii acestia scriu foarte intens pe foaie, in timp ce lumina se stinge incet peste ei. Imaginea apocaliptic-postmoderna a caducitatii. Ai zice ca abia au asteptat sa se termine jurnalul ca sa se puna pe scris. Parca ar fi avut o idee in timpul jurnalului si le-ar fi frica sa nu cumva s-o uite pana la sfarsit. Alteori, ii surprindem scriind, imediat dupa terminarea materialului filmat, cand, brusc, se opresc. Ca si cum ar fi fost surprinsi. "Upsss, iar suntem in direct si eu scriam, fac it".

Oare ce scriu atata? Scriu cuvinte inteligibile sau se prostesc? Poate ca doar deseneaza flori. Sau romburi (am citit ca cine are mania sa deseneze romburi are o personalitate depresiva si e foarte impulsiv, nu stii la ce sa te astepti de la el). Sau, poate, corecteaza eventuale greseli de ortografie (de exemplu, sunt multi care scriu cu "vre liniuta un" si ei corecteaza, chit ca, pe urma, foaia aia merge la gunoi). Sau, nu. Cred ca stiu. Fetele deseneaza printese si baietii - avioane. Sau cosmonauti.

Sau poate scriu injuraturi grele la adresa echipei favorite a producatorului emisiunii. Sau poate ca, pur si simplu, scriu "ce bine ca s-a terminat, m-am saturat sa ma puna la ora asta, vreau si eu mai devreme, sa plec si eu la o ora mai ca lumea, ca de cate ori vin acasa gasesc intuneric, toata lumea doarme, da’ chiar asa?, m-am saturat, pe cuvantul meu daca nu, ca mi-am stricat si viata de familie". Asta in timp ce lumina se stinge incet-incet, pe fundalul acela muzical care sugereaza trecerea rapida a timpului.

×
Subiecte în articol: arte scriu