x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TNB - Podea nouă, proiecte noi

TNB - Podea nouă, proiecte noi

de Maria Sârbu    |    23 Oct 2008   •   00:00
TNB - Podea nouă, proiecte noi

Începutul lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) a fost decalat pentru 2009. Doar podeaua scenei mari suferă schimbări. E înlocuită scândura.



La TNB, stagiunea s-a deschis înainte de a fi făcut anunţul oficial. S-au programat spectacole din repertoriul sălilor Amfiteatru, Atelier şi "99". Sala Mare, care are cea mai mare scenă din toate teatrele din România, este supusă unor modificări: schimbarea podelei. O veste mai puţin îmbucurătoare, referitoare la lucrările capitale, a dat-o ieri directorul TNB, Ion Caramitru: "Acestea nu vor mai începe înainte de a se finaliza anul, după cum se ştia, fiind decalate pentru 2009". Asta pentru că a durat foarte mult obţinerea diverselor avize din partea instituţiilor statului. Oricum, Sala Mare nu era prima din cele trei importante spaţii ale teatrului care să intre în renovare, însă scena nu a mai suferit "modificări" de la inaugurarea clădirii, în 1973. Astfel a avut prioritate.

Beneficiind de finanţare în acest scop, conducerea TNB a purces la lucru. Cele mai mari emoţii le avea zilele trecute directorul Festivalului Naţional de Teatru, Cristina Modreanu, îngrijorată că scena nu va fi gata până la 1 noiembrie, deoarece aici este programată deschiderea amplei manifestări teatrale cu un spectacol al Teatrului Nou din Riga. Apoi se vor juca şi alte spectacole din festival. Caramitru a dat asigurări că, până atunci, lucrările se vor încheia. Mai mult chiar, cineva implicat a dat şi un termen: 28 sau 29 octombrie.

Totuşi, cele mai mari noutăţi sunt legate de proiectele artistice ale TNB. Primul nou titlu din actuala stagiune a fost adus recent la rampă: "Încă-i bine!" de Rodica Popescu Bitănescu, inclus în proiectul "Uşi deschise pentru toţi", care prevede spectacole "nenominalizate", propuse de actorii TNB. Prin acest proiect, teatrul le vine în întâmpinare celor care vor să monteze aici piese, fără a le oferi însă sprijin financiar. De aceea, prima premieră a stagiunii, programată pentru 25 octombrie, va fi "Şapte dintr-o lovitură" de Lia Bugnar, în regia lui Ion Caramitru. Până la sfârşitul anului teatral vor fi aduse la rampă mai multe spectacole de autori diferiţi.

MĂLĂELE, UN TARTUFFE
Un moment remarcabil îl va reprezenta venirea pe scena Naţionalului a lui Horaţiu Mălăele, care va interpreta rolul Tartuffe în spectacolul omonim, pe care îl va regiza Tompa Gabor. Alexandru Dabija va pune în scenă "Un duel", dramatizare după Cehov. Felix Alexa şi-a ales pentru această stagiune să monteze aici "Sinucigaşul" de Nicolai Erdman, iar Claudiu Goga, "Tectonica sentimentelor" – o nouă piesă de Eric Emmanuel Schmitt. Vor vedea lumina rampei şi "Molto, Gran Impressione", dramatizare de Romulus Vulpescu după Matei Millo, Costache Facca şi Costache Caragiale, în regia lui Dan Tudor, "Toţi fiii mei" de Artur Miller, regia Ion Caramitru, şi un text de Eugčne Ionesco, prin care se va marca, în 2009, centenarul naşterii marelui dramaturg. Printre alte proiecte şi programe derulate de TNB se numără şi "Memoria Teatrului Naţional". Pentru început va fi editat albumul "Istoria în imagini a Teatrului Naţional Bucureşti (1852-1944)", cu imagini şi documente aflate în Muzeul TNB.

×
Subiecte în articol: arte