x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Top - Cărţi de succes

Top - Cărţi de succes

de Raluca Grintescu    |    12 Iul 2007   •   00:00
Top - Cărţi de succes

De-a lungul vremii, miliarde de cărţi s-au perindat prin librării, unele dintre acestea fiind de o valoare colosală. Au fost insă şi cărţi de pe urma cărora mulţi autori au făcut avere.



De-a lungul vremii, miliarde de cărţi s-au perindat prin librării, unele dintre acestea fiind de o valoare colosală. Au fost insă şi cărţi de pe urma cărora mulţi autori au făcut avere.


Dintotdeauna cunoaşterea s-a transmis indeosebi prin cuvăntul scris. Cărţile au apărut abia acum 600 de ani insă au avut o masivă contribuţie nu numai in educaţie ci şi in industria divertismentului. Se pare că Johann Gutenberg habar n-a avut ce impact vor avea cărţile atunci cănd a inventat tipografia. Dacă vă aşteptaţi la clasicele lui Charles Dickens şi William Shakespeare sau ultimul volum Harry Potter să apară in topul celor mai bine văndute cărţi din toate timpurile, veţi fi probabil uimiţi să descoperiţi altceva.

FRUNTAŞE. După un studiu aprofundat, se pare că Biblia ocupă locul fruntaş cu şase miliarde de exemplare văndute pe tot mapamondul. Cartea Sfăntă, răspunzătoare pentru naşterea Creştinismului, a fost primul volum printat in 1450. Pănă in acel moment, cartea a fost rescrisă manual de căţiva călugări, fiind disponibilă doar clericilor şi invăţăceilor. "Quotations From Chairman Mao Tse-Tung" scrisă de Mao Tse-Tung insuşi se află pe locul doi, cu 900 de milioane de exemplare văndute. Cartea este cunoscută mai degrabă sub denumirea "The Little Red Book". Publicat iniţial in 1966, volumul scoate la lumină, printr-o exprimare poetică şi totodată ideologică, viaţa dictatorului chinez, dar şi problemele politice şi economice ale ţării. Văndut in 100 de milioane de copii, "Dicţionarul ortografic american" al editorului Noah Webster, publicat in 1783, a devenit cel mai apreciat manual de engleză in sec. al XIX-lea. Revizuit in 1841 şi redenumit "The Elementary Spelling Book", manualul conţine o bogată sursă de informaţie despre ortografia şi gramatica limbii engleze.

MODEL. Pe locul patru se situează "Cartea Recordurilor" (2003), văndută in 94 de milioane de exemplare. Publicată pentru prima oară in 1955, cartea a fost concepută de patronul fabricii de bere Guiness, curios să afle care este cel mai fulgerător succes. "Cartea recordurilor" este urmată indeaproape de "The World Alamanach and Book of Facts" (2003), cu 73.5 milioane de exemplare văndute. Apariţia acestei lucrări, in 1868, a captat atenţia lumii, motiv pentru care a fost publicată anual. Timp de zece ani, intre 1876 şi 1886, almanahul nu a mai apărut pe piaţă datorită unor probleme de patronat. Volumul cuprinde informaţii despre aproape orice subiect, fie din sport, economie, istorie sau geografie. Cartea lui William Holmes McGuffey, "The McGuffey Readers", a fost apreciată de peste 60 de milioane de oameni. Numeroasele ediţii ale acestei antologii de povestioare pentru tineri au fost extrem de populare la momentul apariţiei, in 1836, dar şi pănă la sfărşitul anilor ’80, cănd 80% dintre copii americani o utilizau acasă sau la şcoală. Unele surse afirmă că au fost văndute peste 120 de milioane de exemplare, dar aceste cifre au fost muşamalizate pe considerentul că la vremea respectivă populaţia Americii număra doar 10 milioane de locuitori.

EROI. In 1946, medicul pediatru Benjamin Spock a scris "Dr. Spock’s Baby and Child Care", un ghid esenţial la acea vreme despre ingrijirea copiilor. Deşi a avut un succes răsunător (50 de milioane de exemplare văndute), cartea a stărnit şi multe controverse, intrucăt era pentru prima oară cănd un bărbat se implică intr-o chestiune femeiască. O altă carte fascinantă, "A Message to Garcia" a scriitorului şi filozofului Elbert Hubbard, se află pe locul opt in topul preferinţelor. Acest scurt eseu de 1.500 de cuvinte despre eroul războiului din 1899 din Cuba s-a văndut in 40 de milioane de exemplare. Reverendul Charles Monroe Sheldon a făcut avere după ce şi-a publicat lucrarea "In His Steps: What Would Jesus Do?", văndută in 30 de milioane de exemplare. Indemnul lui Sheldon este acela de a ne pune in pielea lui Iisus pentru orice decizie pe care o luăm. Romanul "Valley of the Dolls" a scriitoarei Jacqueline Susann a fost un hit incă de la apariţia sa in 1966. Acţiunea romanului se concentrează asupra trei femei care se luptă să ajungă vedete insă alunecă pe panta prostituţiei, a drogurilor şi a scandalurilor. Deşi aparent subiectul este unul banal, cartea a avut un succes nebănuit şi s-a văndut in 30 de milioane de copii.

×
Subiecte în articol: arte milioane exemplare cartea