x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Trasee pietonale prin Bucureşti

Trasee pietonale prin Bucureşti

04 Aug 2016   •   19:15
Trasee pietonale prin Bucureşti

Până pe 14 septembrie, bucureştenii pot descoperi oraşul altfel, prin intermediul tururilor pietonale organizate de ARCUB - Bucureşti 2021. Cei interesaţi să devină exploratori ai Capitalei pot afla detalii inedite pornind de la picturile de pe zidurile oraşului, până la detalii despre clădirile interbelice.

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) a organizat un traseu pietonal în zone ale oraşului care nu sunt gândite pentru promenadă, ci reprezintă, mai degrabă, o „rană deschisă” a Bucureştiului. Cea de-a şaptea ediţie a traseului "Cu bastonul prin Bucureşti" va fi dedicată oraşului dispărut şi frânturilor care au mai rămas după trasarea Bulevardului Victoria Socialismului şi a actualului Palat al Parlamentului. Participanţii la tur vor descoperi straturile istorice pe care zona încă le mai păstrează: aspectul de mahala şi modul în care începe oraşul să fie urbanizat, densificarea interbelică şi evoluţia de la fastuoasele case boiereşti la modestele locuinţe ieftine construite pentru funcţionari şi aspectul negustoresc al Căii Rahovei. Alte două tururi sunt dedicate evocării Bucureştilor de altă dată - o incursiune prin cartierul evreiesc şi alta prin Bucureştiul interbelic. Plimbăreţii vor descoperi case vechi, scunde, uşor obosite de vreme sau chiar în ruine, dar şi vile arătoase şi cochete, păstrate din perioada interbelică. Un alt traseu îşi propune un tur al picturilor murale din Bucureşti. Deşi cunoscută într-o mai mică măsură publicului larg bucureştean, mişcarea street-art din oraş este una extrem de dinamică şi activă. Pe parcursul turului va fi descoperită o parte din principalii artisti care ”dau” pe zidurile oraşului. Surpriza traseului va fi vizionarea lucrării făcută de artistul stradal Saddo, cu ajutorul lui Pren, în curtea interioară a facultăţii de arhitectură, spaţiu care este în mod normal închis publicului larg. Un alt traseu îşi propune să exploreze cartierele dens populate ale Bucureştiului, pentru a afla ce se ascunde în spatele blocurilor care nu mai sunt gri, ci pestriţe.

Traseele urbane ghidate fac parte din programul Open Lab – Explorator Bucureşti2021, care susţine candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii

Traseele de explorare a Capitalei sunt organizate de şapte ani

×