x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TRECUT-AU ANII… - Nicolaescu l-a iertat pe Florin Piersic

TRECUT-AU ANII… - Nicolaescu l-a iertat pe Florin Piersic

de Oana-Maria Baltoc    |    22 Oct 2008   •   00:00
TRECUT-AU ANII… - Nicolaescu l-a iertat pe Florin Piersic

Regizorul Sergiu Nicolaescu i-ar oferi cu drag seniorului Florin Piersic un rol în următorul său film, "Candele de zăpadă", chiar dacă s-au certat în urmă cu 40 de ani, pe când lucrau împreună la coproducţia "Lupta pentru Roma". Până când va demara filmările la noua peliculă, Nicolaescu lansează în decembrie docudrama "Carol I: Un destin", în care îl joacă pe Regele României.



Veteranul Nicolaescu abia a ieşit din uniforma lui Carol I, "un personaj interesant, trist, neînţeles de nimeni", de care regizorul s-a simţit apropiat, deoarece, spune el, "românii nu l-au iubit pentru că era prea al dracu’", aşa cum este şi el, că se va înhăma cât de curând la realizarea a încă două pelicule.

Dincolo de asemănarea fizică cu Regele Carol şi de povestea interesantă pe care acesta o dezvăluie, actorul-regizor mărturiseşte că a ales să prezinte ultimele zile ale monarhului, pentru că şi el simte că a ajuns la apusul vieţii: "Trebuia să fac filmul ăsta. M-am grăbit să-l fac pe Carol. M-a grăbit şi mai mult boala care m-a încercat la începutul acestui an". Suferinţă peste care nu a trecut "fluierând", aşa cum s-a văzut din afară: "Trag foarte tare de mine. Dar nu mă simt în regulă deloc. Lumea este probabil admirativă faţă de efortul pe care îl fac. Un lucru obişnuit la mine, până la urmă".

Sunt al dracului!
Chiar dacă îi este greu, Nicolaescu nu se lasă de cinematografie. Mândru, găseşte şi o motivaţie pentru cei care şi-ar dori să-l vadă plimbându-se mai degrabă prin Cişmigiu la ora siestei, decât pe platourile de filmare: "Sunt al dracului! Nu pot sta locului". S-a documentat la modul foarte serios înainte de a începe filmările la "Carol I: Un destin", aşa cum mărturiseşte că a făcut în cazul fiecărui film istoric. Dar nu a avut nevoie să se sfătuiască şi cu familia regală înainte de a demara acest proiect, deşi aşa s-a zvonit: "De ce să discut cu familia regală? Nu mă interesează punctul lor de vedere", ne-a declarat intrigat Nicolaescu. Discuţia redeschide vechile răni. În 1989, când a lansat filmul "Oglinda", Regele Mihai a fost nemulţumit de felul în care Nicolaescu l-a prezentat publicului: "Totul a pornit de la un punct de vedere pe care Regele Mihai l-a exprimat unui ziarist canadian căruia i-a declarat că l-am arătat într-o lumină proastă în film. Canadianul a venit şi mi-a spus ce s-a întâmplat: "I-am povestit regelui că eu am văzut filmul şi că nu mi s-a părut că ar fi fost pus într-o lumină proastă. La care regele mi-a dat un răspuns foarte ciudat: «Păi nu ai văzut cât m-a pus să fumez?»". Eu îl cunosc pe Mihai din 1942-1944. Eram copil, aveam vreo 12-13 ani, el cu 9 ani mai mare ca mine. Am rămas uimit când am auzit punctul lui de vedere. Pentru că eu ştiam că fuma cel puţin cinci ţigări pe zi, Marlboro. Poate că în film părea că fumează mai mult, dar asta s-a întâmplat, pentru că actorul care îl juca în film pe Mihai, Vâlcu, era mult mai relaxat în momentul în care aprindea o ţigară. Şi atunci i-am zis: «Fumează, băiatule!», mai ales că ştiam că Mihai fuma şi el."

L-am pedepsit nişte ani

Trecerea anilor şterge însă supărări şi mai mari. Aşa s-a întâmplat cu actorul Florin Piersic, cu care nu a mai colaborat ani de-a rândul, pentru că… aveau viziuni diferite asupra muncii lor: "Pe Florin eu l-am pedepsit nişte ani, după ce m-a păcălit la două filme. La «Lupta pentru Roma» (1968) ne-am dus la Berlin. Şi producătorul mi-a spus: «Domnule, eu vreau să-l iau pe Florin să-l trimit în America şi să-l fac un mare actor». Eu i-am spus atunci lui Piersic să fie atent că producătorul a pus ochii pe el şi că o să ajungă în State. La Berlin Florin mă întreba însă în fiecare zi când primeşte diurna. I-am spus şi eu să o lase naibii de diurnă! Aveam ce mânca, ce bea. Care era problema? Nu puteam să mă duc să-i cer producătorului diurna. Şi apoi, într-o zi, a venit producătorul la mine şi mi-a arătat lista de cheltuieli făcută de el. Era inimaginabilă! Invitase 7-8 inşi la masă, au mâncat icre negre şi a iscălit. El credea că se răzbună aşa. Producătorul nici nu a vrut să mai audă de el. A fost pierderea lui. A doua oară eram pe platourile de la «Mihai Viteazul» şi i-am dat drumul să plece la o filmare, dar i-am spus că a doua zi de dimineaţă, la ora 7:00 să fie la treabă. A venit regizorul de la cealaltă filmare la care trebuia să ajungă şi mi-a spus că nu i l-am trimis pe Florin. «Cum să nu ţi-l trimit», i-am spus. «Ieri am discutat cu el şi i-am dat o maşină». Băiatul se dusese cu o fufă nu ştiu pe unde şi nu a mai ajuns unde trebuia. Atunci i-am spus că nu mai lucrează cu mine. Dar acum au trecut toate astea. Au trecut anii...", se amuză Nicolaescu. Acum este gata să-l distribuie pe Florin Piersic în următoarea sa producţie, "Candele de zăpadă", aşa cum îşi doreşte şi Corneliu Vadim Tudor, care semnează scenariul filmului. Ba chiar, dacă tribunul îi va cere, în film ar putea fi cooptată şi Oana Zăvoranu: "Pe Zăvoranu nu o cunosc, dar e frumoasă. Aşa că rămâne de văzut", îşi dezvăluie din nou Sergiu Nicolaescu slăbiciunea pentru eternul feminin.

Dor de filmări

"Candele de zăpadă" a câştigat concursul de scenarii organizat de CNC în urmă cu patru ani. Filmul, în care am putea să-l vedem atât pe Florin Piersic (foto), cât şi pe Oana Zăvoranu, spune povestea unor familii celebre din perioada interbelică. Nu ar fi pentru prima dată când Florin Piersic ar juca într-o producţie alături de apriga Zăvoranu. Marele actor a fost invitat special în telenovela "Lacrimi de iubire", experienţă despre care declara la acel moment: "La urma urmei, de ce n-aş fi fost curios, chiar tentat să interpretez un rol în această telenovelă care mi-a dat ocazia să intru din nou pe platourile de filmare, locul unde m-am simţit atât de bine în cele patruzeci şi şase de apariţii în filme româneşti?". Totuşi, în ultima vreme, Piersic s-a concentrat pe teatru. De altfel, îl vom putea vedea în spectacolul "Peer Gynt" după opera omonimă a lui Henrik Ibsen, cu care va avea o reprezentaţie la Sala Palatului, în cadrul Festivalului Artelor din Bucureşti, desfăşurat în perioada 2-9 noiembrie.

×
Subiecte în articol: arte să-l florin nicolăescu i-am piersic