x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Trilurile Ciocârliei s-au auzit în Timocul sârbesc

Trilurile Ciocârliei s-au auzit în Timocul sârbesc

de Costin Anghel    |    23 Mar 2010   •   00:00
Trilurile Ciocârliei s-au auzit în Timocul sârbesc

Sărbătoare mare la românii din Timocul sârbesc! Abia ce a plecat de la ei Maria Ciobanu. "Ciocârlia" muzicii populare româneşti a mers acolo la sfârşitul de săptămână ce tocmai a trecut pentru un concert extraordinar

în oraşul...Petruţ - după cum îi spun etnicii români din zonă, sau Petrovaţ, pe sârbeşte.
Celebra Marie a cântecului popular românesc a susţinut un recital senzaţional! Sala de spectacole a Casei de Cultură din Petruţ fiind umplută de românii timoceni până la refuz. Spectacolul a durat mai bine de două ore, timp în care Maria Ciobanu a interpretat o serie de cântece minunate, vechi, unele înregistrate pe vinil acum mai bine de 30 de ani.

Recitalul a fost deschis de orchestra "Pescăruş", condusă de dirijorul Petrică Pană, cunoscuta interpretă de muzică populară fiind acompaniată de către aceştia de-a lungul întregului concert.

Prezenţa Mariei Ciobanu în Petruţ a suscitat un viu interes în provincia sârbească locuită de mai bine de 350.000 români. Motivaţia? Ne-a spus-o chiar artista. "Înainte de Revoluţie românii din Timoc mă chemau la nunţi, la petreceri. Mergeam mai ales în partea dinspre Negotin". Acum, după mai bine de 20 de ani oamenii şi-au adus aminte de vremurile în care cântecele olteneşti ale Mariei Ciobanu le animau nunţile şi petrecerile, stârnind la joc şi voie bună invitaţii. Foarte multe persoane trecute de prima tinereţe au venit la concert dornici să o revadă. Ce-i drept, nu au venit neânsoţiţi, şi-au adus cu ei copiii sau nepoţii, să poată vedea şi aceştia cine-i  Maria Ciobanu! Ciocârlia cântecului popular românesc!

Îmbrăcată într-un costum popular superb, domna Ciobanu a reuşit prin cântecele sale să înalţe sufletele celor prezenţi. De voie bună, de dor ori de dragoste, cântecele ei au atins probabil în fiecare dintre spectatori o coardă sensibilă. Ropotele de aplauze au căzut peste artişti după fiecare cântec interpretat. Iar cu aşa un public entuziast, cei de pe scenă şi-au dat silinţa ca totul să iasă perfect. Oricum, după cum declaraseră înainte de concert, faptul că spectacolul a fost realizat pentru românii din Timoc i-a făcut să-şi dorească din suflet să fie la înălţimea aşteptărilor. La finalul concertului, felicitările primite şi aplauzele care păreau că nu se mai termină au reprezentat "asigurarea" artitilor, a Mariei Ciobanu şi a orchestrei "Pescăruş" că totul a ieşit aşa cum trebuia!

Spectacolul a făcut parte dintr-o serie de evenimente culturale desfăşurate în perioada 21 martie-1 iunie 2010, organizate de către Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării împreună cu asociaţiile româneşti din Timoc, Serbia.

×
Subiecte în articol: arte