x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TVR - 40 de ani de Teleenciclopedie

TVR - 40 de ani de Teleenciclopedie

26 Dec 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
Anul viitor, pe 21 mai, "Teleenciclopedia" va implini 40 de ani. Desi exista concurenta posturilor specializate in difuzarea documentarelor, anul trecut, unul din cinci romani a urmarit-o.
ADRIANA PADURARU

DEVOTAMENT. De peste 15 ani, Cornelia Radulescu realizeaza o emisiune ce face fata concurentei impuse de posturile specializate in difuzarea documentarelor
In raportul de activitate pe anul 2003 al TVR (publicat pe pagina de Internet a Televiziunii Nationale) se arata ca, printre emisiunile de succes care au alcatuit grila de programe a postului Romania 1, s-a numarat si "Teleenciclopedia", cu un share de 18,6%, mai pe romaneste - anul trecut, aproximativ un om din cinci a urmarit-o.

DEBUT. "Teleenciclopedia" a prins contur in anul 1965, la ideea lui Dumitru Udrescu, iar pe 21 mai a fost difuzata in eter prima editie. Nicaieri in lume nu mai exista un astfel de format. Mai mult, altii s-au luat dupa noi. Prin anii ‘70-’80, italienii si apoi germanii au realizat emisiuni gen "magazin de calatorie", in care erau prezentate diverse documentare din lumea intreaga. Primii realizatori au fost Dumitru Udrescu si Adolf Oprescu. Au urmat Toma Popescu - Ioan Ionel, din 1987, "cuplul" Cornelia Radulescu - Ioan Ionel, iar dupa Revolutie, Cornelia Radulescu este cea care coordoneaza "Teleenciclopedia".

COMUNISM. Cum nici o emisiune nu scapa de "puricarea" Partidului, nici "Teleenciclopedia" nu a fost ocolita. Cornelia Radulescu ne-a declarat ca aveau si ei interdictii: "Fara oameni goi, mustaciosi, pletosi sau imbracati intr-o tinuta care sa nu convina. Fara saruturi, nimic despre religie, bunastarea din lumea occidentala sau orice care sa-i faca pe romani "invidiosi"". Sumarul emisiunii era trimis la Comitetul Central, care dadea "OK"-ul difuzarii. La inceput, "Teleenciclopedia" se axa pe documentare din lumea intreaga, fara materiale interne. Dupa ceva vreme, CC-ul a intervenit si a cerut si subiecte autohtone. Realizatorii au reusit sa "fenteze" comunismul, iar documentarele erau despre civilizatie, cultura, istorie - echidistante, fara a "peria" conducatorii si sistemul.

LONGEVITATE. Si astazi "Teleenciclopedia" continua sa fie urmarita de multa lume. "Daca se intampla ca o editie sa fie amanata din cauza altor prioritati, primim scrisori in care oamenii ne intreaba nedumeriti ce s-a intamplat: dovada pentru mine ca lumea iubeste aceasta emisiune", a spus Cornelia Radulescu. Care este insa secretul? "Varietatea mare de subiecte, documentare bine alese, limbajul pe intelesul tuturor si "vocile". Dinu Ianculescu, Mariana Zaharescu, Ludovic Antal, Sorin Balaban, Adela Marculescu, Silviu Stanculescu, George Oancea, Traian Stanescu, Ion Caramitru, Sanda Taranu, Irina Petrescu, Florian Pittis, Lucia Muresan, Petru Margineanu sunt sau au fost numai cateva dintre "voci". La succesul emisiunii contribuie si consultantii stiintifici, care asigura rigoarea comentariilor. De-a lungul timpului au colaborat cu "Teleenciclopedia" Constantin Daicoviciu, Emil Condurachi, Andrei Plesu, Dan Grigorescu, Razvan Theodorescu, Alexandru Marinescu.

Pentru a face fata concurentei cu posturile specializate in difuzarea documentarelor, realizatorii emisiunii cauta sa fie la zi cu noutatile. "Selectam cele mai bune filme. Ne axam pe productiile BBC", ne-a declarat Cornelia Radulescu. Cat priveste materialele interne, acestea au fost realizate de cei mai buni documentaristi ai televiziunii. Maria Predut, Toma Popescu, Dionisie Sincan, Manase Radnev si Alexandru Stark sunt doar cateva exemple. "Apoi, vreau sa o mentionez, in mod special, pe colaboratoarea mea cea mai apropiata, Gabriela Nuta, care, continuandu-mi munca, garanteaza, prin seriozitate si profesionalism, ca "Teleenciclopedia" va ramane in grila TVR inca multi, multi ani", a mai spus realizatoarea emisiunii.

SUSPENDARE. In primavara anului 1988, emisiunea a avut de trecut un hop. Intr-o sambata seara s-au difuzat doua documentare: unul despre descifrarea hieroglifelor de catre Jean FranIois Champollion si altul despre bufnite. "Luni dimineata ne-am trezit cu un telefon de la sectia de presa a CC PCR, prin care eram anuntati ca tovarasa Elena Ceausescu a fost foarte suparata, intreband de ce-i dam atata importanta lui "Sampion ala" si de ce sunt prezentate niste pasari "daunatoare" precum bufnitele. Se pare ca "academiciana de renume mondial" era poreclita de cei din anturaj, care o antipatizau, "Bufnita". Emisiunea a fost scoasa din program. Dupa doua luni si jumatate, timp in care au venit vrafuri de scrisori, "Teleenciclopedia" a fost reluata", a spus doamna Radulescu.

COMENTARII PE INTERNET
Pe forumul site-ului pub42.bravenet.com am gasit urmatorul comentariu: Inainte de ’89, in blocul nostru aveam mari necazuri cu presiunea apei si un mod sigur de a masura ratingul: cand ajungea si la noi apa insemna ca intreg cartierul isi lasa treburile gospodaresti pentru televizor. Puteam face baie sau spala rufe doar in timp ce se transmiteau me-ciuri, Dallas si Teleenciclopedia. Daca in cazul primelor doua problema optiunii nu se punea, la ultima n-as fi renuntat in ruptul capului nespalat. Crescusem si ma maturizasem, imbatranisem prematur, asteptand in fiecare sambata emisiunea favorita, iar vocile superbe ce comentau imaginile - Ludovic Antal, Mariana Zaharescu, Dinu Ianculescu, Florian Pittis - te calmau mai repede decat Rudotelul.

PITTISISME
Una dintre vocile "Teleenciclopediei" ii apartine lui Florian Pittis. Cornelia Radulescu isi aminteste ca la un moment dat, in timp ce citea un text despre maimute, Motu a spus: "Maimutele s-au luat la bataie. Si la noi in teatru se intampla la fel". "Noroc ca am fost atenti si am taiat la montaj. Altfel nu stiu ce ar fi putut iesi", a adaugat realizatoarea emisiunii.
×
Subiecte în articol: arte teleenciclopedia