x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ultima pictoriţă de icoane din Munţii Sebeşului

Ultima pictoriţă de icoane din Munţii Sebeşului

de Lucian Dobrater    |    26 Mar 2010   •   00:00

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a vizitat-o vineri pe cunoscuta artistă populară Maria Deac Poenaru, felicitând-o cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 87 de ani.

Preşedintele CJ Alba i-a oferit sărbătoritei un buchet de flori, un cadou constând în materiale necesare pentru pictura pe sticlă, precum şi un inedit dar constând într-un film de prezentare de 20 de minute ce o are ca protagonistă chiar pe sărbătorită.

Acest film este primul dintr-o serie de 6 eseuri cinematografice ce au ca temă prezentarea exponenţilor culturii tradiţionale din judeţul Alba, fiind o completare a proiectelor Consiliului Judeţean Alba de valorificare a comorii spirituale a judeţului Alba. Primul dintre filme o înfăţişează pe Maria Deac Poienaru, prima proiecţie a filmului fiind făcută chiar în casa protagonistei, într-un cadru festiv.

"Doamna Maria Deac Poienaru este un adevărat simbol al judeţului Alba şi munca sa trebuie pusă în valoare fiind una dintre comorile spirituale a le judeţului Alba", a spus Ion Dumitrel.

Maria Deac Poienaru este ultima reprezentantă a neamului pictorilor Poienaru din Laz, neam de pictori iconari ce au dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului începând cu anul 1770. Deseori, în lucrările de specialitate, acest curent artistic de pe valea Sebeşului este menţionat drept "Şcoala de la Laz".

De-a lungul timpului, Maria Deac Poienaru a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului, zeci de generaţii de tineri, ajutând astfel la păstrarea unor tradiţii şi a unor cunoştinţe inestimabile. În locuinţa sa din Laz a încropit, cu ajutorul Consiliului Judeţean Alba, un mic muzeu ce cuprinde sute de obiecte de artă, în principal icoane unicat realizate de membrii familiei Poienaru, dar şi obiecte de artă populară.

×
Subiecte în articol: observator