x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un artist celebru a murit la 84 de ani. Era de origine bulgară și trăia la New York

Un artist celebru a murit la 84 de ani. Era de origine bulgară și trăia la New York

01 Iun 2020   •   12:37
Un artist celebru a murit la 84 de ani. Era de origine bulgară și trăia la New York
Sursa foto: pixabay.com

Celebrul artist bulgar Christo a murit la vârsta de 84 de ani. El era cunoscut pentru creațiile sale din țesături ori plastic. 

Acesta a decedat, duminică, în locuința sa din New York din cauze naturale, potrivit unui anunț postat pe pagina oficială de Facebook. 

Lucrările sale de artă „au reunit oamenii” în întreaga lume.  Și-a trăit viața la maxim, doar a visat la ceva ce părea imposibil, dar a și realizat”, se arată în mesaj.  

În 2016 a realizat un covor de 100.000 mp din țesătură de culoare galben strălucitor, care plutea pe cuburi de polietilenă pe Lacul Iseo, din SUlzano-Italia. Creația s-a numit  The Floating Piers.

Artistul de origine bulgară nu era interesat de pereții albi sterili ai muzeului modern. El a vrut să transforme viața de zi cu zi în artă, să îi facă pe oameni să descopere lucrurile din jurul lor.

Astfel că a înfășurat clădirea Reichstagul-ui din Berlin în material albastru, iar o porțiune a coastei australiene a îmbrăcat-o într-un milion de metri pătrați de țesătură.

Christo a lucrat mereu împreună cu soția sa Jeanne-Claude, pe care a cunoscut-o la Paris, în 1958.  Prima lor lucrare importantă în aer liber a fost realizată trei ani mai târziu, în Germania, când au acoperit rezervoarele de petrol aflate în portul din Köln cu material.

Jeanne-Claude a murit în 2009, lăsându-l pe Christo să continue singur, lucru pe care l-a și făcut, având în plan să acopere Arcul de Triumf din Paris în 2021, proiect care probabil va fi realizat post-mortem.

×
Subiecte în articol: christo artist