x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un cincinal pentru CRIZE

Un cincinal pentru CRIZE

de Cristina Ologeanu    |    09 Sep 2005   •   00:00
Un cincinal pentru CRIZE

La cinci ani de existenta, trupa CRIZE vrea sa-si croiasca singura drum in muzica. Dupa indelungi discutii, cei cinci baieti au decis sa nu mai astepte ca producatorii sa fie deschisi si altor stiluri muzicale, mai putin comerciale.

La finele lui 2000, cinci baieti cu bani putini si idei multe au pus-o de o trupa de nu-metal. Andy, Shole, Otto, Stef si Vlad au devenit cei cu CRIZE. Contrar numelui trupei, cei cinci s-au dovedit a fi foarte pasnici, fara rabufniri temperamentale. Ca orice trupa fara sponsor, s-a gasit cu greu o sala de repetitii si un studio unde sa se inregistreze cateva piese. Intr-o noua formula, abia la 1 mai 2001, CRIZE a inregistrat prima piesa: "In", pentru ca, la o saptamana sa o traga si pe cea de-a doua: "Refulari". Abia in 2002, baietii imprima alte cinci piese pentru primul lor demo. Au venit si concertele, dar si noi schimbari. Tot pe banii lor, trupa a realizat EP-ul "Refulari" si un videoclip pentru piesa "SK8".

LA ZI. Pentru ca succesul nu a fost unul imediat si banii nu au inceput sa curga, in trupa s-au produs foarte multe schimbari. De cativa ani, baietii de la CRIZE se mandresc cu o achizitie de zile mari. Este vorba despre Vladut, bateristul formatiei. La vremea cand a intrat in trupa, el avea doar 16 ani si pentru a merge la repetitii, Vladut a trebuit sa faca naveta Ploiesti-Bucuresti si retur. Asta pana cand s-a mutat la un liceu din Capitala. Acum, formula este completa: MirCha - sampler, Karlos - chitara, VTS (Vladut) - tobe, Master - bass, Shole - voce. Dupa primul cincinal de existenta, baietii se mandresc cu palmaresul lor: mai bine de 30 de piese compuse, trei videoclipuri, peste 60 de concerte (chiar si un unplugged) in compania unor formatii ca Implant Pentru Refuz, Coma, AB4, E.M.I.L., Luna Amara, Stage Dive, Point Blank (Macedonia), Fyeld (Bulgaria), TargeT, Corrosive, Narkoma. La toate acestea se adauga si organizarea unui festival de skate in zilele de 16-17 august 2005. "South Fest" s-a desfasurat in parcul Eroilor si, pentru realizarea lui, baietii au alergat dupa sponsori si dupa aprobari de la Primaria Sectorului 5. S-a cantat, s-au dat premii constand in cumparaturi in valoare de 1.000 de euro, s-au adus formatii din strainatate. Doar doua, din Macedonia.

ALTERNATIVA. Ca pentru orice trupa de underground, si pentru CRIZE a fost greu sa gaseasca o casa de discuri care sa le produca si distribuie albumele. Au umblat de la o casa de discuri la alta. Dar s-au lovit de acelasi raspuns: muzica lor nu se vinde pentru ca, la ora actuala, pe piata se cere altceva: dance si fete frumoase. "Atmosfera de la concerte ne-a confirmat ca trebuie sa continuam cu ceea ce facem si ne-a certificat valoarea. Ne-am saturat de casele de discuri. Daca ei nu ne vor, nici noi nu-i vrem. Facem noi totul. Stim cat costa sa faci o coperta de CD, cat costa sa multiplici CD-urile. Cu siguranta ca fanii vor cumpara aceste CD-uri si la concerte. Nu avem fuste scurte, nu suntem cu sanii si cu buricul la vedere ca sa se bata casele de discuri pe noi. Noi facem muzica", spune Ionut Cojocaru, alias Karlos. Dovada ca ei se descurca si fara casa de productie in spate este si faptul ca, in curand, vor lansa un DVD pe care vor fi incluse cu imagini de la concertele lor, cele trei videoclipuri si interviuri cu fiecare "Crizat". De unde bani pentru toate astea? Din salariile lor. Karlos este director de vanzari la o firma, Mircea lucreaza ca administrator de retea. Vlad mai are pana termina liceul, iar Shole si Bogdan sunt, asa cum spun americanii, "between jobs".

×
Subiecte în articol: culture club trupa crize