x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un drapel de luptă a lui Avram Iancu va fi expus înainte de a fi vâdut la licitaţie

Un drapel de luptă a lui Avram Iancu va fi expus înainte de a fi vâdut la licitaţie

22 Ian 2016   •   15:43
Un drapel de luptă a lui Avram Iancu va fi expus înainte de a fi vâdut la licitaţie

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu va fi expus, în perioada 25 - 29 ianuarie, la Baia Mare, Oradea, Arad, Cluj-Napoca şi Braşov, înainte de a fi scos la licitaţie pe 3 februarie, potrivit reprezentanţilor Artmark.

Luni, drapelul va fi expus la sediul Primăriei Baia Mare, marţi la Primăria Oradea, miercuri la Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, joi în clădirea Casino din Cluj-Napoca şi vineri la Muzeul "Casa Mureşenilor" din Braşov. În fiecare oraş, la ora 12,00, va fi organizată o conferinţă de presă.

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, aflat în colecţia "Corneliu Vadim Tudor", va fi scos la licitaţie pe 3 februarie, la licitaţia organizată de Artmark.

Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, are un preţ de pornire de 5.000 de euro. Lotul a mai fost scos la vânzare în 2013, dar a fost retras din licitaţie din cauza unor "conflicte juridice".

"Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, îşi joacă adevărata şansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecţia unei instituţii culturale de prestigiu sau destinul de a aparţine unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identităţii naţionale", se arată într-un comunicat Artmark.

Lotul a mai fost scos la licitaţie în 2013 tot de Artmark, la preţul de pornire de 10.000 de euro. La acea dată, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar.

Licitaţia colecţiei "Corneliu Vadim Tudor", partea a II-a, care cuprinde cărţi rare, tablouri, fotografii documentare şi obiecte de decor, va avea loc pe 3 februarie, la ora 19,30, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

×