x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un epilog de turneu cu tristeţi

Un epilog de turneu cu tristeţi

de Roxana Ioana Ancuta    |    07 Mai 2008   •   00:00
Un epilog de turneu cu tristeţi

"CU CÎNTEC" ● Concertul lui Hruşcă n-a putut fi filmat
Şi-a fost "Ruga pentru părinţi". Luni seară, la TNB. Hruşcă şi Păunescu au reînviat pentru cîteva momente atmosfera Cenaclului Flacăra. O sală plină, un public entuziast, emoţii, amintiri dulci-amintiri şi-un mic scandal.



"CU CÎNTEC" ● Concertul lui Hruşcă n-a putut fi filmat
Şi-a fost "Ruga pentru părinţi". Luni seară, la TNB. Hruşcă şi Păunescu au reînviat pentru cîteva momente atmosfera Cenaclului Flacăra. O sală plină, un public entuziast, emoţii, amintiri dulci-amintiri şi-un mic scandal.

Ştefan Hruşcă a încheiat luni seară turneul "Rugă pentru părinţi", prin care şi-a sărbătorit cei 50 de ani (organizînd concerte în tot atîtea oraşe ale ţării). Şi-a dorit să revină pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) după şase ani de cînd a susţinut acolo un concert de colinde, şi iată că Hruşcă şi-a împlinit dorinţa, iar epilogul turneului, concertul în cadrul căruia l-a avut ca invitat pe Adrian Păunescu, s-a desfăşurat la TNB.


LACRIMI PE VERSURI. Din păcate, din motive care acum nu mai rezolvă nimic, spectacolul-eveniment care i-a adus împreună pe aceeaşi scenă, după aproape un sfert de secol, pe Hruşcă şi pe Adrian Păunescu nu a putut fi filmat. Birocraţia prăfuită, lipsa de comunicare, neglijenţa unora sau altora au făcut în aşa fel încît "Rugă pentru părinţi", un dialog între muzică şi poezie în amintirea binecunoscutului Cenaclu Flacăra, a rămas fără imagini video înregistrate.

"A fost un concert pe măsura aşteptărilor", spune Ştefan Hruşcă. "Pentru că au fost cîteva minute la final cînd n-am mai putut ieşi din scenă. S-au cîntat cîntecele din timpul Cenaclului, s-au cîntat şi piese mai puţin difuzate la vremea respectivă, dar şi cîntece noi." Şi cîntecele care s-au interpretat au ridicat sala de cîteva ori în picioare, i-au făcut pe spectatori să fredoneze, să plîngă emoţionaţi.

În amintirea acelor membri ai Cenaclului Flacăra care nu mai sînt printre noi, poetul a îndemnat publicul la un moment de reculegere. Adrian Păunescu a recitat versuri de-ale lui, dar şi ale unor mari poeţi, precum Mihai Eminescu, Mihai Beniuc, Nichita Stănescu, Serghei Esenin sau Rainer Maria Rilke.


EMOŢIE DE CÎNTEC. "Acum, ce s-a întîmplat referitor la scandalul creat – a mai spus Hruşcă –, într-adevăr acest spectacol s-a dorit a fi înregistrat de Televiziunea Română. Era totuşi un eveniment din viaţa şi cariera mea, o întîlnire pe scenă cu poetul Adrian Păunescu după 24 de ani, iar celelalte discuţii tehnice şi de contracte au fost în grija agentului meu, Bogdan Enache, care a convenit şi a discutat atît cu cei de la TVR, cît şi cu dl Adrian Păunescu pentru această preluare a concertului de către televiziunea publică. Din ce am înţeles eu, cînd am ajuns, TVR nu avea dreptul să intre în sală." La rîndul său, Ion Caramitru, directorul TNB, a spus că nimeni din partea TVR nu a cerut semnarea unui contract pentru preluarea spectacolului, ci doar a fost trimis un fax luni dimineaţă "în care se cerea, conform uzanţelor, cablarea carului de transmisie la sursa de energie electrică a Teatrului Naţional. Atît, şi nimic mai mult". Prin urmare, această emoţie de spectacol va rămîne doar în sufletul celor care au fost prezenţi. Publicul speră totuşi la o repetare a concertului sau chiar la o revenire a Cenaclului Flacăra.


×
Subiecte în articol: arte hruşcă