x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un portret al lui Oscar Wilde, printre operele expuse la prima retrospectivă majoră dedicată artei queer

Un portret al lui Oscar Wilde, printre operele expuse la prima retrospectivă majoră dedicată artei queer

05 Apr 2017   •   17:42
Un portret al lui Oscar Wilde, printre operele expuse la prima retrospectivă majoră dedicată artei queer

Prima retrospectivă majoră dedicată artei queer s-a deschis miercuri la galeria Tate Britain din Londra, pentru a marca 50 de ani de la dezincriminarea homosexualităţii în Anglia, informează AFP. 

Intitulată "Queer British Art 1861-1967", expoziţia acoperă o perioadă de un secol, de la abrogarea pedepsei cu moartea pentru practicile homosexuale până la dezincriminarea acestora. 

Prezentată drept "prima expoziţie dedicată artei gay britanice", retrospectiva oferă publicului în premieră un portret al scriitorului irlandez Oscar Wilde din 1881. "Acest portret ni-l arată (pe Wilde) pe culmile gloriei", a declarat pentru AFP curatoarea Clare Barlow. Portretul este expus alături de uşa celulei din închisoarea din Reading, unde Wilde a fost închis după condamnarea la doi ani de muncă forţată pentru homosexualitate, în 1895. "Atunci când vedeţi un astfel de obiect, înţelegeţi că aşa ceva s-a întâmplat cu adevărat, că viaţa acestui om a fost complet distrusă", adaugă ea. 

Retrospectiva, ale cărei exponate sunt repartizate pe suprafaţa a opt camere, explorează diferite teme, cum ar fi expresia codificată şi disimulată a dorinţei, încălcarea convenţiilor sau discrepanţele dintre viaţa privată şi cea publică. 

Expoziţia conţine lucrări semnate, printre alţii, de Francis Bacon, David Hockney, Gluck sau Cecil Beaton şi va putea fi admirată de către public până la data de 1 octombrie.AGERPRES

×