x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un sentimental cu faimă de dur

Un sentimental cu faimă de dur

de Roxana Ioana Ancuta    |    Gabriela Boeriu    |    19 Iun 2007   •   00:00
Un sentimental cu faimă de dur
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Cel mai de succes producător de televiziune, Valeriu Lazarov, explică de ce emisiunile cu surprize, cu iertări şi cu multe lacrimi, au căutare printre romăni.



Cel mai de succes producător de televiziune, Valeriu Lazarov, explică de ce emisiunile cu surprize, cu iertări şi cu multe lacrimi au căutare printre romăni.


● Impliniţi 50 de ani de carieră. Vă amintiţi prima emisiune pe care aţi realizat-o ?

In vremea cănd televiziunea era una experimentală, emisiile erau difuzate pentru un parc de televizoare, nu mai mare de o sută. Noi făceam emisii experimentale la studioul din Floreasca, iar prima pe care am realizat-o a fost o emisie in care eu expuneam pantofi produşi in Romănia, iar un reporter de la actualităţi dădea ştirea.


● De-a lungul timpului căte emisiuni aţi realizat ?

Mii de emisii. Am făcut 11 ani de televiziune aici, in Romănia, din 1956 pănă in 1968, după care am plecat in Spania, unde am lucrat din 1968 şi pănă in 1979. In 1979 am primit o invitaţie din partea televiziunii RAI, pentru a realizat şapte emisiuni. In Italia am locuit zece ani. In primii 2 ani, am făcut emisii ca regizor, apoi Silvio Berlusconi mi-a cerut să fiu directorul general al tuturor producţiilor.


● Care este cea mai reuşită emisiune pe care consideraţi că aţi realizat-o?

Emisia care mi-a adus cele mai multe satisfacţii a fost "Omul şi camera", produsă in Romănia, in 1966. A luat 4 premii internaţionale: premiul de regie la Praga, premiul I la la Cairo şi două premii la Monte Carlo. Am avut mari satisfacţii şi cu formatul "Genialii". In Spania am făcut 16 astfel de emisii şi este un format inventat de mine.


● Se pare că pregătiţi pentru Romănia o nouă serie din "Genialii"...

Pregătesc patru ediţii noi, pentru Antena 1, iar filmările incep la jumătatea lunii iulie.


● De asemenea, se aude că aveţi o nouă emisiune de divertisment pentru Antena 1.

Da. Este un stand up comedy, o emisiune de umor, cu surprize, in 6 ediţii.


● Ce ne puteţi spune despre "Surprize surprize" ? Rămăne Andreea Marin sau nu?

"Surprizele" sunt emisia lider de sămbătă seara, la TVR, de foarte mulţi ani. Andreea Marin este prezentatoarea "surprizelor" şi nu va fi inlocuită de nimeni. Nici nu s-a pus problema să fie inlocuită. Se făceau presupuneri cum că soţia mea Augusta va urma să prezinte "Surprizele". Ei bine, nu. Din mai multe motive. In primul rănd datorită faptului că Augusta şi cu mine locuim la Madrid şi nu avem in proiect schimbarea domiciliului, iar in al doilea rănd, Augusta, de căţiva ani, a decis să stea in spatele camerelor de luat vederi şi să lucreze cot la cot cu mine.


● Dar ce se va intămpla după ce Andreea Marin va intra in prenatal?

Noi am discutat cu Andreea Marin şi am prevăzut să acoperim emisiunea pănă la sfărşitul anului. După aceea, in mod normal,"Surprizele", an de an, iau o pauză (pănă in martie), ca să le "odihnim" atăt pe ele căt şi pe publicul spectator.


● Referitor tot la "Surprize". A ajuns emisiunea la final ? Aşa se aude...

Eu n-am spus asta. O să vedem in luna octombrie care sunt performanţele. Pentru moment, chiar dacă pe piaţa romănească au apărut noi televiziuni, şi fiecare canal care apare luptă pentru o cotă de audienţă, "Surprizele" menţin lideratul. Atăta timp căt vom menţine lideratul şi căt vom constata că surprizele sunt un produs plăcut de public, n-o să avem motive să renunţăm.


● Ce aveţi in vedere atunci cănd aduceţi in Romănia un nou format de emisiune ?

In primul rănd mă interesează dacă formatul are un trecut pozitiv. Dacă a avut succes in alte ţări, ne dă o anumită linişte, mai ales dacă formatul este unul care are ca bază sentimente şi situaţii general umane: gelozia, dragostea, invidia, trădarea, ingredinete care există peste tot in lume, şi atunci ne găndim că el poate avea succes şi in Romănia. Dar dacă are prea multe elemente care nu coincid cu mentaliatea romănească este foarte periculos.


● Care ar fi aceste elemente "periculoase"?

n exemplu ar fi "Big Brother". El a fost un succes in toate ţările lumii mai puţin in Romănia. Şi asta pentru că era plin de elemente care nu coincideau cu mentalitatea de aici. In Romănia, la posturile de televiziune, incă primează formatele cu vedete, in defavoarea celor cu oameni obişnuiţi. Este adevărat, "Din dragoste" este un format cu oameni obişnuiţi, numai că el este un loc unde oamenii vin să isi vindece durerile sufleteşti, iar această situaţie este acceptată de publicul din Romănia.


● Sunt romănii ahtiaţi după lacrimi, după surprize, după iertări...?

Aş vrea să menţionez că lacrimile, de exemplu la "Surprize", sunt lacrimi de bucurie. Lacrimile traduc o stare de emoţie, dar provocată de o mare bucurie. Cred că oamenii, in general, cănd plăng, şi mai ales cănd plăng de bucurie, trăiesc un moment fericit. Dar, in orice caz, "surprizele", "Din dragoste" şi "Iartă-mă" sunt emisii ale emoţiilor, nu ale lacrimilor. Sincer, cred că pentru igiena morală a unei ţări, aceste trei emisii sunt foarte importante, pentru că nu pe toate plaiurile, nu in toate părţile, oamenii au invăţat să-şi recunoască o greşeală şi să ceară iertare. Emisiile acestea au avut şi continuă să aibe căutare in alte ţări ale lumii. Toate au fost emisii de succes.


● Apropo de momente fericite...Care a fost cel mai fericit moment din viaţa dvs?

Au fost multe...Trebuie să recunosc că mie mi-au plăcut intotdeauna copiii, şi am vrut să am copii, iar Dumenzeu m-a ajutat să am cinci. Cănd au venit pe lume copiii, au fost momente fericite. La fel şi atunci cănd băiatul meu cel mare a reuşit să fie pilot de avioane, cănd al doilea a terminat o universitate in Statele Unite şi a studiat regia de film, cănd al treilea a studiat astrofizica şi a terminat cu note foarte bune, cănd am cunoscut-o pe Augusta, cănd s-au născut nepoţeii...


● Sunteţi un sentimental?

Da. Incă mă emoţionează lucrurile frumoase, recunosc că uneori cănd văd anumite cazuri la "Surprize" imi apar şi mie lacrimile pe obraz, am amintiri care-mi provoacă anumite emoţii şi eu cred că Augusta poate recunoaşte că sunt un sentimental. Am o faimă de dur, dar inăuntrul meu sunt un sentimental.


● Există vreo telenovelă in care regăsiţi, pe undeva, viaţa dumneavoastră?
Nu.


● Va ajunge telenovela, la un moment dat, să miroasă a naftalina desuetului?

Eu cred că nu. Noi, persoanele adulte, trebuie să ne aducem aminte că momentele cele mai fericite din viaţa noastră, din copilăria noastră erau acelea in care părinţii sau bunicii ne spuneau poveşti. Oamenii iubesc poveştile. Cănd suntem mici, poveştile ni le spun cei din familie, cănd suntem mari, televiziunea este cea care ia locul povestitorului. Telenevolele sunt poveşti pentru adulţi. Telenovela este un gen. La fel ca ştirile. Există telenovele reuşite, mai puţin reuşite, dar nu cred că o să dispară ca ofertă, ca produs de televiziune.


● Dacă n-ar fi fost televiziunea in viaţa dumneavoastră, ce altceva aţi fi făcut?

Nimic. Nu mă văd şi nici n-aş vrea să mă văd in altă ipostază. Mama a suferit foarte tare din cauza mea, pentru că eu nu voiam să fac litere, să fiu avocat, nu voiam să fiu chimist.

● Aveţi un lucru indispensabil sufletului?
Lumina...




×
Subiecte în articol: arte romania cănd emisii surprize