x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vaca este no. 1

Vaca este no. 1

de Cristina Ologeanu    |    14 Oct 2005   •   00:00
Vaca este no. 1

La inceputul verii au luat discul de aur, iar la inceputul lui octombrie au lansat al doilea album. Si pe acesta baietii de la Fara Zahar canta despre animale, Stella si Gerula.

In urma cu doi ani, "Episodu’ unu: amenintarea faitonului" aducea in prim-plan o trupa de doi baieti din Dorohoi: Bobi Dumitras si Bobo Burlacianu, adica "Fara zahar". Si-au spus asa din doua motive: primul este acela ca muzica lor descrie realitatea, fara dulcegarii, iar al doilea motiv este cel mai bine explicat de Bobi: "Denumirea vine de la cafeaua pe care mi-o facea Bobo de fiecare data cand veneam la el in vizita. Asa ca l-am articulat cand a fost vorba de un nume pentru formatie". Multe guri rele au spus despre cei de la Fara Zahar ca nu vor rezista mult pe piata. Dar iata ca ei au dovedit contrariul prin castigarea discului de aur pentru primul album, care s-a vandut in peste 30.000 de exemplare si, in plus, au lansat la inceputul lui octombrie un nou album, mai bun decat primul. Ba chiar Bobo ne-a spus ca deja au suficient material si pentru al treilea album.

COMUNIUNE. Personajele din "Episodu’ unu: amenintarea faitonului" se regasesc si pe "Episodu’ doi de la Dorohoi". Adica Stella, Gerula, calul, vaca. Explicatia este simpla: "Dintotdeauna, animalul a fost prietenul omului. Cainele a devenit prietenul de nadejde al omului, apoi calul, fara de care omul nu s-a putut descurca nici in ruptul capului. Nici de vaca omul nu s-a putut lipsi pentru ca ea ii da de mancare. Daca ne nasteam un pic mai aproape de munte, probabil ca am fi cantatat despre oi. Dar suntem nascuti intr-o zona de deal unde vaca este nomber one", spune Bobo. Un personaj cat se poate de real intalnit pe acest album este "Cataua", nimeni alta decat Lisa, catelusa lui Bobi. Ca si in piesa cu pricina, Lisa are o problema cu aproape toata lumea: latra si "capseaza" tot ce prinde. Cei doi sunt mandri de orasul lor natal, cu atat mai mandri cu cat au reusit sa il promoveze mai bine decat ar fi putut s-o faca Ministerul Turismului. Cu toate acestea, Bobo spune ca de aici nu se poate trage concluzia ca, datorita lor, a crescut numarul turistilor din acest orasel. Cei de la Fara Zahar inca mai au rude in Dorohoi carora nu li s-a ridicat la cap faptul ca Bobi si Bobo sunt acum vedete. "Parintii nostri sunt oameni modesti, la locul lor", spune Bobo. Chiar daca au devenit falnici cetateni ai Dorohoiului, Bobo si Bobi nu au inca statui in fata primariei si nici nu-si doresc acest lucru.

CULTURA. Primii pasi spre textele umoristice i-au facut in timpul liceului, cand Bobi si Bobo participau la balurile bobocilor cu tot felul de sceciuri. Abia printr-a XII-a s-au apucat si de cantat. Acum, pe langa cantarile de rigoare, ei mai si scriu. La gazeta. In suplimentul cultural al Ziarului de Iasi, Bobi si Bobo isi dau cu parerea despre orice. "Scriem natural, scriem ceea ce stim noi. Acum un an ei au venit la noi sa ne propuna aceasta colaborare, iar noi nu am spus nu. Bobby scrie mai bascalios, mai populist, spre Ion Creanga, sa zicem, eu mai serios, mai spre Eminescu. Temele sunt variate. Am avut un articol despre galagia pe care a facut-o galeria Stelei undeva in Piata Universitatii, am mai avut un articol despre Stuf Stock de la Vama Veche. Bobby a scris si el despre fotbal, despre Italia, despre fetele tinere care se casatoresc cu barbati batrani si bogati", ne lamureste Bobo.

ALT CV
  • Nume: Zahar
  • Prenume: Fara
  • Data nasterii: 3 ianuarie 2001
  • Locul nasterii: un club bengos, Dorohoi
  • Prenumele tatalui: Bobo
  • Prenumele tatalui: Bobi
  • Stare civila: si da si nu
  • Stagiul militar: Doamne fereste!
  • Gen muzical: satiric
  • Experienta profesionala: 2001-2002, membri ai Cenaclului Moldavia, Casa de Cultura a Studentilor, Iasi
  • ×
    Subiecte în articol: culture club bobo bobi