x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Varujan Vosganian - Un autor grav, o poezie mistica

Varujan Vosganian - Un autor grav, o poezie mistica

17 Ian 2007   •   00:00
Varujan Vosganian - Un autor grav, o poezie mistica
SA NE CUNOASTEM SCRIITORII
Varujan Vosganian era cunoscut in lumea literara inca inainte de Revolutie ca unul dintre cei mai promitatori tineri scriitori ce proveneau, dupa uzul epocii, din alta zona decat a filologiei. Talentul si inteligenta tanarului autor ii creasera o adevarata faima, desi, in anii aceia, nu putea publica prea mult. Prozele lui, scria Mircea Ciobanu, "erau scrise parca dinadins pentru a nu putea fi publicate". Imediat dupa 1989, absolventul de economie, revolutionar eliberat de la Jilava, unde fusese dus in timpul "evenimentelor", acum student la Matematica, a putut sa demonstreze rapid si elocvent talentul literar ca si valabilitatea ideilor politice. El a fost deindata membru in CPUN, apoi deputat si senator, dar a ramas publicist si scriitor activ.

Varujan Vosganian a debutat cu un volum de proza, premiat de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti in 1994, urmat de mai multe carti de poezie. O poezie marcata de un lirism accentuat, cu fior mistic, fara alunecari in epic, fara ironie, dar cu o mare "inteligenta si abilitate metaforica", dupa cum remarca Laurentiu Ulici.

Spre deosebire de alti politicieni, Vosganian nu este doar un scriitor serios, ci, mai ales, a fost intii scriitor, abia apoi om politic. Longevitatea in Parlament nu explica poezia lui Varujan Vosganian. Nici invers. Poezia lui vine din alta parte, din nelinistea si din frustrarile intelectualului silit sa se formeze in mediul ostil spiritului dinainte de ‘89, din speranta si disperarea Revolutiei si din mahnirea ca nici dupa acel moment nu vedem nici o luminita la un capat de tunel. Cel mai recent volum al sau este o carte-obiect, de fapt o caseta care se deschide sub forma de triptic, portile fiind volumele Iisus cu o mie de brate, Portret de femeie si Dansul cu moartea. In toate cele trei cicluri, ilustrate bogat si adecvat, poetul este egal cu sine, grav, desprins de maruntisurile bugetelor si denominarilor, privind lumea cu retinere si ingrijorare, nu cu relaxare, nici cu iluzii, dar nici fara nadejde, cea care ii vine dinspre Dumnezeu.

Varujan Vosganian este un om pragmatic, realist, in general optimist si inzestrat cu umor. Ca matematician, dupa enunt da si demonstratia. Poetul Vosganian insa nu aduna comori pe pamant, ci in cerul poeziei si al Divinitatii. "Iisus cu o mie de brate" este un recviem pentru eroii lui 1989 si o calatorie intr-o lume launtrica foarte diferita de ceea ce lasa sa se intrevada ministrul de azi prin imaginea sa publica.

Artistul, intelectualul si credinciosul Varujan Vosganian il ridica la o alta putere, perena, pe politicianul omonim, asa cum il inalta in stima celor ce iubesc mai putin politica si mai mult arta.
  • Horia Garbea

    CV
    Varujan Vosganian s-a nascut la 25 iulie 1958, la Craiova, a absolvit Facultatea de Comert din ASE, ca sef al promotiei 1982, apoi Facultatea de Matematica, in 1991.
    Este doctor in economie, autor a peste 500 de articole, studii, eseuri economice, beletristice si politologice. A inceput o cariera parlamentara inca din 1990, iar in prezent este ministrul Economiei. A fost ales vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor in 2005.
    Debutul literar s-a produs in 1984, in SLAST. A debutat editorial cu un volum de proza, Statuia comandorului, premiat de ASB, in 1994, urmat de mai multe carti de versuri. Poezia sa a fost tradusa in mai multe limbi si a constituit textul unor piese muzicale de factura simfonica.

    Setea
    Apa era atat de subtire
    incat mi se scurgea printre degete
    oricat de mult le-as fi strans
    la picioarele mele nisipul o soarbe
    Setea lui e asijderea nesfarsita
    ca si a mea
    Imi ling mainile ude asa cum
    lupoaica isi linge puii
    nedezmeticiti
    Simt gustul trupului tau
    dupa setea ramasa in palma,
    asa cum gramatici de demult
    scriau altminteri istoria
    dupa urmele cailor.
    Varujan Vosganian

  • Rubrica realizata cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Romania
  • ×
    Subiecte în articol: arte vosganian varujan vosganian varujan