x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vijelie sau nimic

Vijelie sau nimic

de Luiza Moldovan    |    27 Sep 2005   •   00:00
CRAMPE
Il salut cu entuziasm pe destepu’ care-a avut ideea sa faca o emisiune pe Prima despre familia Vitejie... asta... Vijelie. Il pup in gura cu respect si consideratie pe omul din umbra care-a revolutionat, practic, televiziunea, aducandu-ne sub nas noi si noi emotionante scene ale acestui mare intelectual al tarii, muzician de, n’est-ce pas, anvergura, un mare artist al neamului nostru romanesc, domnu’ Vijelie si tot neamu’ lui.

Sincer sa va spun, o alegere mai inspirata n-as fi vazut ca subiect de rialiti-sou decat familia Vijelie. Stiti, oamenii astia de la Prima au venit cum nu se poate mai bine in intampinarea dorintelor mele (si, as indrazni a cuteza a afirma, ale tuturor) de a afla ce mai face familia Vijelie, cum se manifesta ea in habitatul ei natural, cand intra in rut doamna Vijelie, cand incepe si cand se termina sezonul de imperechere, cand depune ouale doamna Vijelie, ce mananca familia Vijelie, are familia Vijelie tacamuri din aur masiv?, cum se manifesta domnu’ Vijelie la nervi, dar doamna Vijelie?, cat sunt de educati juniorii Vijelie, vor juniorii Vijelie sa imbratiseze cariera artistica, asemeni predecesorilor lor?, ce chiloti poarta familia Vijelie, doamna Vijelie foloseste tampoane zilnice?, daca da, de care?, ce face familia Vijelie cand ploua?, dar cand ninge? (din aceasta perspectiva, abia astept prima zapada!) si, in general, ii e bine familiei Vijelie?

Iata, domnilor, domnisoarelor si doamnelor, tot atatea intrebari la care as dori sa gasesc cat mai repede un raspuns. Daca se poate, as dori ca familia Vijelie sa traiasca in avans cateva episoade, ca sa stau si eu linistita, la locul meu, sa nu ma mai zbat atata in noaptea ignorantei. Dar pe masura ce ma gandesc la familia Vijelie, alte si alte intrebari imi cutremura curiozitatea. Doamne, oare unde-o s-ajung? Exista pastile pentru calmarea curiozitatii?

Zilele trecute citeam, ca un intelectual desavarsit ce sunt, despre manelistul ala... cum ii zice, domnule... Beethoven! Ei, nenea Beethoven (ca nu merita sa-i spun "domn") zicea despre Bach (alt manelist!) ca nu e un doar un parau, ci o mare (bach, in germana, se talcuieste "parau"). Nu pot sa nu ma-ntreb cum se talcuieste Vijelie in germana, care nu stiu germana, decat snela, snela si ih libe dih. Nu puteam sa nu asociez cele doua-trei mari nume care s-au intalnit sub sapca muzicii de calitate, Beethoven, Bach si Vijelie. Ma rog, sincera sa fiu, despre primii doi am mari dubii c-ar fi cine stie ce de capul lor, dar pentru Vijelie eu bag mana-n foc! Vijelie o sa transceanda timpul. Vijelie va rasuna in viitor. Vijelie va incanta noi si noi generatii de ahtiati dupa muzica de calitate.

Va veni o vreme cand, daca vei spune Vijelie, nu va mai fi nevoie sa mai spui nimic. Pentru ca Vijelie va fi totul. Sau nu va fi nimic.

×
Subiecte în articol: arte familia vijelie