x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Visconti - 100 de ani / Omagiu adus marelui regizor italian

Visconti - 100 de ani / Omagiu adus marelui regizor italian

de Adriana V. Paduraru    |    02 Feb 2007   •   00:00
Visconti  -  100 de ani / Omagiu adus marelui regizor italian

Muzeul Municipiului Bucuresti adaposteste pana la 25 februarie 2007 expozitia "Luchino Visconti, 100 de ani", un omagiu adus unuia dintre cei mai importanti reprezentanti ai culturii italiene si europene.

Ambasadorul Italiei, Daniele Mancini, a inaugurat miercuri seara expozitia "Luchino Visconti, 100 de ani", dedicata unuia dintre cei mai importanti reprezentanti ai culturii italiene, dar si europene, cunoscut marelui public in special pentru filmele sale.

ARTIST COMPLET. Visconti a fost un artist complet, maestru in cinematografie, in teatru, in opera, care a trait la cumpana a doua secole (1800 si 1900), intr-o perioada extrem de interesanta si prolifica din punct de vedere cultural. Expozitia doreste sa evoce figura maestrului prezentand aspecte ale unei vieti dedicate reprezentarii, esteticii, dramei, pasiunii, insotindu-l pe vizitator cu sugestii si imagini prin intermediul panoramei unei epoci. Expozitia este impartita in trei grupuri distincte: fotografii, costume si bijuterii. Cele o suta de imagini au fost selectionate din diferite momente din viata publica si privata a lui Luchino Visconti.

ALTERNANTA. Imaginile din copilarie care descriu mediul familial alterneaza cu cele din filme. Momentele de relaxare in afara platoului de flimare prezinta imaginea unui om rezervat, inclinat sa se concentreze asupra procesului magic al creativitatii care nu lasa nimic la intamplare. Diferitele situatii prezentate compun o fresca a vietii sale, in momentele cele mai diferite: tocurile de pe birou, gata sa fie folosite pentru insemnari si scenarii, parintii si familia, actorii... Cele o suta de fotografii se doresc a fi o panorama a anilor scursi de la nasterea maestrului. Tocmai de aceea fiecare dintre imagini prezinta un an din viata lui Visconti, fara a fi insa ordonate cronologic.

Materialul fotografic apartine Fundatiei "La Colombaia di Luchino Visconti" din Ischia, care promoveaza opera marelui artist. Vesmintele feminine de la jumatatea secolului al XIX-lea apartin colectiei istoricei si prestigioasei croitorii cineteatrale ANNAMODE 68, care realizeaza costumele pentru cele mai bune filme italiene si straine. Pot fi admirate, de asemenea, si unele dintre renumitele bijuterii originale utilizate in filmele lui Luchino Visconti.

CINE A FOST LUCHINO VISCONTI
Luchino Visconti a fost o figura emblematica a culturii italiene, dar si europene a secolului al XX-lea. Nascut la 2 noiembrie 1906, intr-o familie de aristocrati pentru care artele si cultura erau aspecte de baza ale existentei, Luchino a frecventat de mic teatrul Scala, printre ai carui membri fondatori se numarau si stramosii sai. Impreuna cu Giorgio Strehler este autorul unei reforme profunde a teatrului italian. El afirma in mod hotarat rolul regizorului intr-o lume in care domina inca figura comicului. Dintre numeroasele realizari cinematografice mentionam "Bellissima", "Le notti bianche", "Rocco e i suoi fratelli", "Il Gattopardo", precum si pelicula care a primit numeroase premii, "Morte a Venezia". Moare la Roma la 17 martie 1976. Cenusa sa este pastrata in vila din Ischia, "La Colombaia".
×
Subiecte în articol: arte visconti luchino luchino visconti