x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vorbeste cu ea, Cesaria

Vorbeste cu ea, Cesaria

03 Iul 2004   •   00:00

Se intampla sa-ti placa oamenii pentru mintea/sufletul/vocea sau oricare alta cale prin care reusesc sa-ti transmita emotii. Iti plac asa de tare, incat nu te mai gandesti ca, dincolo de atributul prin care exceleaza, sunt oameni obisnuiti. Nu-i mai vezi asa cum sunt. Saptamana aceasta i-am vazut pe Andrei Gheorghe si Cesaria Evora, fata in fata, incaltati, dar "desculti".

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cienfil

"Vorbeste cu ea" e unul dintre cele mai emotionante filme realizate in ultimii ani. Daca nu l-ati vazut aseara la TVR inseamna ca nu stiti cat de puternica e povestea, inseamna ca n-ati simtit durerea de la sfarsitul filmului si nu ati avut timp sa ganditi asa: "Daca as fi citit intr-un ziar despre un barbat care urmareste o femeie dansand, se indragosteste de ea, se transforma in ingrijitorul ei cand intra in coma si dupa o vreme se crede sotul ei, as spune: "Ce nebun!". Si-atunci cum pot sa-l gasesc sensibil-delicat-intelegator-prietenos pe eroul lui Pedro Almodovar, cand el are o dragoste morbida, buna de studiat de catre psihiatri?!".

Filmul "Vorbeste cu ea" e o demonstratie despre cum, uneori, vedem frumosul dintr-un om, refuzand sa stim felul lui real de a fi. Iar randurile de fata sunt un exemplu din realitatea apropiata.

Luni, 21 iunie. Un promo la Antena 1 anunta ca peste o saptamana vine Cesaria Evora la Gheorghe. Un SMS pleaca spre producatoarea show-ului, Ana Maria Lembrau: "Lasa-ma sa sprijin un decor in studio cand vine Cesaria". Raspunsul ajunge repede: "Voiam sa te sunam maine, sa te invitam. Stiam ca-ti place".

Astazi as vrea sa dau timpul inapoi ca sa-i spun unuia (sau alteia): Vorbeste cu ea! (Cu Ana.) O sa poti sa mergi si tu. Luni, 28 iunie. Teatrul Excelsior. O tanara citeste desfasuratorul show-ului, iar in mintea mea se aude o voce: "Vorbeste cu ea! O sa-ti spuna povestea dintr-o alta perspectiva". O cheama Carmen, va traduce din engleza ceea ce spune asistenta, pentru ca Cesaria nu vrea sa vorbeasca direct cu un translator de portugheza.

Cateva minute mai tarziu, la Gheorghe in birou. Langa televizor un buchet mare de trandafiri, pe perete doua fotografii ale lui Alex Galmeanu cu "megastarul" pe post de Iisus. "Nu vorbesti cu ea?", intreb cand aflu ca vedeta e intr-o cabina alaturata. "Nu vorbesc inainte de show cu invitatii pentru ca nu rezist tentatiei de a-i intreba lucruri. E mai natural sa le spuna in direct", zice Gheorghe. Incepe emisiunea. Cesaria primeste trandafirii. Raspunde in putine cuvinte la intrebari. Se misca in fotoliu cautandu-si locul. Nu se simte confortabil, nu-i place sa fie la tv. E constienta ca nu stie sa vorbeasca si filtrul in conversatie e Patricia, asistenta. Prima pauza publicitara. Cesaria se odihneste; vine dupa un drum lung si un turneu obositor. Gheorghe n-ar recunoaste, dar e emotionat; isi face de lucru cu cartoanele pe care are scris desfasuratorul. Eu imi doresc sa fiu in locul Anei pe post de producator ca sa-i spun in casca: "Vorbeste cu ea! Poate se mai relaxeaza, se teme ca nu stie sa raspunda".

Cesaria nu e atat de instruita ca sa-si dea seama ca trupul ei vorbeste singur, ca e ca un copil rasfatat care se joaca cu microfonul lovindu-l de fata, ca se alinta pe scaun, ca are tonul unei femei nazuroase si nazdravane. Dar stie ca vorbeste cu adevarat prin MUZICA.

In ultima pauza publicitara, barierele celor doi cad, sunt "desculti"; discuta prieteneste, la o tigara. El ii povesteste despre statia radio la care lucreaza, ea vrea sa stie ce fel de cantece difuzeaza acolo.

Sambata, 3 iulie. Scriu ceea ce nu a povestit nimeni. Cesaria Evora nu e ceea ce ne imaginam. Nu e o zeita coborata din ceruri. Ceea ce citim in reviste nu e decat rezultatul maiestriei jurnalistilor care, emotionati de muzica ei, incearca sa se ridice la acelasi nivel, descriind-o poetic.

Cesaria Evora e o femeie simpla, fara scoala, care nu stie sa scrie decat literele din numele sau, nu vorbeste corect, dar CANTA DIVIN.

Cesaria Evora e femeia desculta sau cu papuci, intotdeauna insa cu multe bratari de aur. E femeia pe care v-a descris-o Gheorghe printr-un singur obiect. Are mii de dolari si o bricheta pe care o reincarca, pentru ca asa a fost obisnuita.

E femeia care, asemeni eroului din film, privita dintr-un anume unghi… sonor, te farmeca uitand de toate. E diva pe care o iubim pentru muzica ei dumnezeiasca.

Gheorghe, ai gresit! Nu le-ai spus oamenilor ca le faci o bucurie. Vorbeste cu ei, explica-le. Le-ai aratat diva asa cum e: "desculta".
×
Subiecte în articol: arte vorbeste cesaria