x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale William Shakespeare pentru toata lumea

William Shakespeare pentru toata lumea

05 Noi 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
BEST-SELLER - Amanunte picante despre viata privata a dramaturgului englez "Will in the World", a lui Stephen Greenblatt, este una dintre cele mai recent lansate carti. Care, la scurta vreme, s-a transformat intr-un best-seller. Tema? Viata particulara a lui Shakespeare.
MIRUNA MIHALCEA

PORTRET. Shakespeare, autorul care nu moare niciodata

William Shakespeare. Asa-i ca nu treceti niciodata indiferenti cand ii auziti numele? Nu sunteti singurii. Shakespeare e mereu printre noi, in randurile operei sale, in paginile manualelor, in rafturile bibliotecilor noastre, pe scenele teatrelor, in costumele din recuzita si cu nimic mai putin in istoria vremurilor sale. Biografii ale scriitorului au fost scrise cu multa cerneala, insa Stephen Greenblatt, profesor de literatura la Harvard, reuseste o premiera.

INCEPUTUL. Atuul lui Greenblatt este ca il asaza pe Shakespeare exact in atmosfera caracteristica vremurilor lui. Nu regasim in biografie un Shakespeare "adaptat", ci pe acela care, venit de la tara, se trezeste in Londra, un oras in care crima si violenta, sporturile sangeroase, conflictele religoase si ciuma erau la ordinea zilei, in timp ce Podul Londrei era "ornat" cu capetele nelegiuitilor.

CERTITUDINI. Despre viata din spatele penitei lui nu prea se stiu multe. Shakespeare a lasat in urma un volum impresionant de lucrari, in schimb, capitolul viata privata a ramas invaluit intr-un vesnic mister. Nimeni nu stie cum a fost posibil ca un singur om sa eclipseze nu o generatie, ci zeci de generatii. Singurele piese "atestate" din care se poate reconstitui puzzle-ul vietii lui sunt opera sa, un certificat de casatorie destul de dubios, certificatele de nastere ale copiilor, acte de proprietate si un testament ciudat.

OBSESIE. E citit cu nesat, la spectacole si ecranizari salile sunt neincapatoare. Nu contesta nimeni valoarea literara si culturala a lucrarilor sale, dar, cu toate astea, specialistii considera ca publicul e in mare masura intrigat tocmai de lipsa detaliilor despre viata lui. Si spera sa gaseasca raspunsul la intrebari printre randuri…

GHICITOARE. Greenblatt nu e nici primul si, probabil, nici ultimul care va "sapa" in trecutul "bardului" literaturii engleze. Asta pentru ca, de peste 400 de ani, Shakespeare continua sa fie cat se poate de viu, iar opera lui se-nmulteste constant cu noi semnificatii, in timp ce el, autorul, ramane invaluit in acelasi mister. Cine e Shakespeare din spatele semnaturii? El insusi se-ntreba, intr-una din scrierile sale, "Ce-nseamna un nume?". Asa cum ne-ntrebam noi, acum, ce "inseamna", de fapt, Shakespeare.

DIGERABIL
Stephen Greenblatt realizeaza ca abordarea lui Shakespeare e, de obicei, unilaterala. Despre el se vorbeste in manuale, la cursuri si prin piesele puse-n scena sau prin ecranizari ca "Romeo si Julieta". "Intentia mea a fost sa scriu o carte pentru toata lumea. O carte "digerabila". Nu doar elita e interesata de Shakespeare, ci si omul de rand. Pentru ca el a scris pentru toata lumea", spune Greenblatt.
×
Subiecte în articol: arte shakespeare