x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Workshop de restaurare a icoanelor pe sticlă, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Workshop de restaurare a icoanelor pe sticlă, la Muzeul ASTRA din Sibiu

de Luminita Ciobanu    |    25 Iun 2014   •   16:57
Workshop de restaurare a icoanelor pe sticlă, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Complexul Naţional Muzeal ASTRA, prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu- Departamentul de Conservare-Restaurare, organizează, în perioada 16-27 iunie 2014, prima ediţie a Workshopului de restaurare icoane pe sticlă ce va reuni alături de specialiştii muzeului - gazdă, invitaţi din Londra, Republica Moldova şi studenţi din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” – Sibiu.

Îmbinarea reperelor teoretice cu demonstraţiile practice pe icoanele aflate în studiu, cu o stare de conservare precară, va duce la salvarea a zece icoane din Colecţia Muzeului ASTRA, piese cu probleme specifice de restaurare: murdărie superficială, aderentă şi ancrasată, desprinderi şi pierderi ale peliculei de culoare, fenomen de pulverulenţă, uzură funcţională, suport spart în două sau mai multe fragmente, fragilizarea lemnului (capac şi ramă), pierderi de material lemnos, fisuri şi crăpături, intervenţii anterioare (cuie metalice neconstitutive, hârtie interpusă între capac şi pelicula de culoare), etc. Piesele vor fi analizate din punct de vedere al stării de conservare, se va realiza documentaţia fotografică, vor fi făcute investigaţii fizice, chimice, biologice şi se va întocmi documentaţia în vederea restaurării pieselor.

Şase dintre icoanele selectate aparţin centrului de la Nicula – cel mai vechi centru în care s-au pictat icoane pe sticlă, două icoane provin din Gherla, o icoană provine din Maierii Albei Iulia, zugrav din familia Poienaru - probabil Petru Prodan, cca 1850-1886 şi o icoană provine din Cârţişoara. Aceasta din urmă este datată 1893 şi i-a fost atribuită zugravului Matei Ţimforea, pictor cu o bogată activitate artistică.
Acest eveniment cultural se doreşte a fi o continuare a Trainingului de restaurare icoane pe sticlă desfăşurat perioada 27-29 noiembrie 2013 în Republica Moldova, eveniment ce a avut loc la sediul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

La finalul celor zece zile de workshop, în cadrul festivităţii de încheiere ce va avea loc la 27 iunie, ora 11.00, cei 19 participanţi din România, Republica Moldova, Anglia, Germania, Republica Macedonia vor primi diplome, iar invitaţii vor putea vizita expoziţia cu icoanele restaurate, vor putea participa la lansarea catalogului şi la prezentarea filmului ştiinţific educaţional realizat pe durata evenimentului.  Documentarul va surprinde aspecte din timpul procesului de restaurare, fiind un demers cultural-ştiinţific ce va aduce în atenţie imagini - document care să facă vizibil patrimoniul transilvănean. Vor fi redate cu exactitate etapele restaurării, ca instrument de lucru şi de cunoaştere pentru studenţi şi specialişti, ca reper de înţelegere pentru publicul larg, cu atât mai mult cu cât, restaurarea patrimoniului cultural mobil reprezintă o prioritate naţională.

Deţinător al unei colecţii impresionante de icoane - 177 icoane pe lemn şi 1862 icoane pe sticlă, Muzeul ASTRA are pe lista priorităţilor sale amenajarea unei săli de expoziţie permanente în care acest patrimoniu să fie accesibil publicului larg. Sunt aşteptaţi să asiste la workshop- în perioada 16-20 iunie; 23-26 iunie 2014, între orele 9.00-17.00- toţi cei interesaţi de salvarea patrimoniului. 
                                                                    Workshopul va fi coordonat de dr. Alina Geanina Ionescu şi se va desfăşura la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, Poarta III.


×