x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Zilele culturii sârbe la Bucureşti

Zilele culturii sârbe la Bucureşti

de Carmen Anghel    |    03 Oct 2013   •   15:03
Zilele culturii sârbe la Bucureşti

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi Uniunea Sârbilor din România organizează în perioada 5 - 6 Octombrie 2013 evenimentul “Zilele culturii sârbe”. În România, comunitatea sârbă este concentrată mai ales în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Mehedinţi. Deschiderea oficială a Zilelor culturii sârbe va avea loc sâmbătă, 5 octombrie 2013, la ora 13:00.
În cele două zile ale evenimentului, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” va găzdui spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale sârbeşti, prezentări de carte, o expoziţie de fotografie, proiecţii de film documentar despre tradiţiile şi obiceiurile sârbilor din România. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Asociaţia cultural-artistică ”Mladost” şi orchestra de tamburaşi ”Spomenari”. De asemenea, va fi vernisată expoziţia de fotografie ”Mănăstiri şi biserici sârbeşti din Banat”.

Asociaţia cultural-artistică ”Mladost” a fost fondată în anul 1969 la iniţiativa unui grup de elevi de naţionalitate sârbă, cu dorinţa de a aduna tineri artişti amatori, muzicieni, cântăreţi şi dansatori şi de a conserva astfel patrimoniul cultural sârbesc. Aproape întreaga activitate culturală a sârbilor din Timişoara şi zona Banatului se desfăşura la început în jurul asociaţiei ”Mladost”. În timp, activitatea grupului s-a lărgit cuprinzând studioul de teatru ”Thalia”, grupuri de rock, cercuri literare etc. ”Mladost” ocupă un loc aparte între grupurile folclorice sârbeşti din România, fiind cea mai veche şi cea mai mare organizaţie de acest fel. Cu activitate constantă de la începuturi şi până în prezent, ”Mladost” reprezintă cu succes comunitatea sârbă din România la concursurile şi festivalurile din Serbia şi din Europa, de unde s-a întors cu numeroase trofee.

Uniunea organizează anual mai multe manifestări cultural artistice, printre care un maraton al dansului şi cântecului sârbesc (în luna aprilie) şi un festival coral (în luna mai). De asemenea, editează săptămânalul Nasa reci (Cuvântul nostru) şi un trimestrial literar Knjizeveni Zivot (Viaţa literară).




×