x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ziua Florian Pittiş

Ziua Florian Pittiş

de Roxana Ioana Ancuta    |    04 Oct 2008   •   00:00
Ziua Florian Pittiş

4 octombrie 2008. Azi, Florian Pittiş ar fi împlinit 65 de ani. Şi tot azi va fi "Ziua Florian Pittiş", zi decretată astfel de Radio 3Net, la două zile după ce s-a lansat un album care omagiază figura artistului.



4 octombrie 2008. Azi, Florian Pittiş ar fi împlinit 65 de ani. Şi tot azi va fi "Ziua Florian Pittiş", zi decretată astfel de Radio 3Net, la două zile după ce s-a lansat un album care omagiază figura artistului.
Albumul "Sunt tânăr, Doamnă..." este o ediţie specială care cuprinde cele mai îndrăgite melodii şi cele mai cunoscute poezii interpretate de Florian Pittiş. Evenimentul de lansare a avut loc joi, 2 octombrie, la Centrul de Presă al Radio România, reunind o bună parte dintre cei apropiaţi artistului: soţia, Anda, Ducu Bertzi, Margareta Pâslaru, Mircea Vintilă, Ştefan Bănică Jr, Irina Petrescu, Mariana Mihuţ, Daniela Nane, Virgil Ianţu, Marcel Puşcaş şi mulţi alţii.


Povestea discului

Iniţiativa editării acestui material, după cum spune Cătălin Muraru, directorul Casei de Discuri Roton, a apărut în cadrul discuţiilor pe care acesta le-a avut cu Anda Pittiş, soţia artistului. Împreună au constituit o colecţie din cadrul celor mai apreciate piese ale lui Florian Pittiş şi câteva recitări. "Ca apariţie, discul este discutat de mult, şi chiar ne gândeam dacă nu cumva era bine să apară imediat după dispariţia lui. Am decis însă că nu era atunci momentul. Nu voiam să ne grăbim pentru că nu era vorba despre nici un fel de oportunitate de pierdut…
N-am privit-o ca pe o oportunitate comercială, deşi discul se vinde foarte bine(n.r. – de aproape o săptămână se află pe piaţă). Ne-am gândit să alegem un moment foarte potrivit în memoria lui Florian Pittiş, moment care cred că este acum, când Moţu ar fi împlinit 65 de ani", a spus Cătălin Muraru.
Piese care au fost considerate a fi mai aproape de ce şi-ar fi dorit Pittiş, 16 la număr, se află pe disc, iar legat de acest amănunt, al ordinii în care sunt imprimate pe album, Cătălin Muraru a evocat o întâmplare: "Florian Pittiş ţinea foarte mult la ordinea pieselor de pe album. Voia să aibă o cursivitate de spectacol. Pregătisem lansarea albumului «Cântece de bivuac», la Hanul lui Manuc. Era un eveniment major, aşa cum merita «Pasărea Colibri» la vremea aceea. Aveam conferinţa de presă şi nu discutam cu un singur reprezentant «Pasărea Colibri», pentru că fiecare avea şi are o personalitate foarte puternică. Printr-o decizie luată împreună cu Baniciu, am intervenit asupra ordinii pieselor albumului, într-o formă un pic diferită faţă de ce şi-ar fi dorit Moţu. O singură piesă a fost mutată dintr-un loc în altul, Moţu nefiind de faţă, ci la Radio, aşa că…
A venit la conferinţa de presă, a văzut noua ordine şi a plecat, spunând că ordinea pieselor nu este cea convenită. Nici o altă explicaţie. Şi nu l-am mai avut la conferinţă".
"(...) Am două mari satisfacţii: soţia mea şi Radio 3net, pe care îl consider cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viaţa mea", spunea Moţu în 2005, într-o zi de octombrie.


Pentru el

Radio 3Net "Florian Pittiş" a decretat 4 octombrie "Ziua Florian Pittiş", postul urmând să prezinte pe parcursul întregii zile documente, comentarii, interviuri cu şi despre Moţu, muzică, eterna şi fascinanta muzică, iubită, cântată, povestită de spiritul etern tânăr al OMULUI intrat în legendă ca  un portdrapel al împotrivirii la dogmă şi indiferenţă. Prin acest proiect, Radio 3net continuă seria zilelor-eveniment, printre care s-au numărat: Woodstock, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Cornel Chiriac, John Lennon, Jim Morrison, Elvis Presley, Nicolae Covaci.

×
Subiecte în articol: arte pittiş florian florian pittis