x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ziua Naţională a României, sărbătorită cu regina Maria la Ruse

Ziua Naţională a României, sărbătorită cu regina Maria la Ruse

de Carmen Anghel    |    25 Noi 2013   •   13:14
Ziua Naţională a României, sărbătorită cu regina Maria la Ruse
Sursa foto: Muzeul Naţional Cotroceni

Regina Maria a României a fost una dintre marile luptătoare pentru ca visul dintotdeauna al românilor – România Mare – să devină realitate. În cinstea Majestăţii Sale, Muzeul Naţional Cotroceni (MNC) în colaborare cu  Asociaţia Euroregiunea Danubius Giurgiu - Ruse şi cu Teatrul Dramatic din Ruse organizează miercuri, 27 noiembrie 2013, la ora 18:
00 în Foaierul Teatrului Dramatic din Ruse, Bulgaria, vernisajul expoziţiei de fotografie “Regina Maria - istorie şi destin”, prilejuită de sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Expoziţia de fotografie “Regina Maria - istorie si destin” a fost itinerată în perioada  8-28 iulie a.c., la  Centrul Cultural “Palatul” din Balcic, bucurându-se de un mare succes din partea publicului vizitator şi a presei locale. “Ca urmare a succesului expoziţiei, Asociaţia Euroregiunea Danubius Giurgiu - Ruse a adresat Muzeului Naţional Cotroceni invitaţia de a itinerea expoziţia la Ruse (Bulgaria), cu ocazia Zilelor României la Ruse (27, 28, 29 noiembrie) - manifestare prilejuită de sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.”, ne transmite MNC.

În expoziţie apar fotografii “reprezentând-o pe regina Maria alături de regele Ferdinand decorând soldaţii şi regimentele care s-au afirmat prin acte de eroism în cadrul luptelor de la Mărăşeşti din august 1917, lupte care au culminat cu împlinirea visului de veacuri al românilor, unitatea naţională a statului român, la 1 Decembrie 1918.

Reşedinţa de la Bucureşti, Palatul Cotroceni, evoluţia lui din punct de vedere arhitectonic şi al decoraţiei interioare, regina Maria în ambianţa Art-Nouveau a dormitorului său, vor fi, de asemenea, prezentate publicului din Ruse.”

Vor mai putea fi văzute, în fotografii, Palatul de la Balcic, “casa de vis” a reginei Maria, prezenţa reginei pe terasele şi aleile cu crini din grădina palatului, biserica Stella Maris, dar şi fotografii ilustrând momente din viaţa reginei Maria: copilăria, căsătoria cu principele Ferdinand, tânără principesă împreună cu copiii săi, regina purtând costume populare româneşti şi încoronarea din octombrie 1922, de la Alba Iulia.

“Itinerarea expoziţiei “Regina Maria - istorie si destin” la Ruse, cu prilejul sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, deschide calea de a promova şi de a face cunoscută istoria României într-un context atât de special, dar şi de a a stabili parteneriate intermuzeale, care să se concretizeze pe viitor în manifestări şi evenimente culturale de excepţie.” me spune dr. Ştefania Ciubotaru, de la MNC.
   
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 27 noiembrie – 8 decembrie 2013.


×