x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Burse pentru studenţii români în Marea Britanie

Burse pentru studenţii români în Marea Britanie

de Diana Scarlat    |    28 Feb 2013   •   15:37
Burse pentru studenţii români în Marea Britanie
Universităţi din Marea Britanie acordă în mod automat burse pentru fiecare student admis din România, ca o formă de compensare pentru situaţia de criză cu privire la permisele de muncă

Săptămâna Educaţiei în străinătate, eveniment ce se va desfăşura, la Bucureşti şi la Constanţa, în perioada 2-9 martie, vine cu posibilitatea obţinerii admiterii pe loc, dar şi cu burse de studiu la universităţile din străinătate şi consultaţii gratuite, din partea unor experţi în educaţie din peste 60 de instituţii de învăţământ din Europa.

Ca noutate absolută, unele universităţi din Marea Britanie acordă în mod automat burse pentru fiecare student admis din România, ca o formă de compensare pentru situaţia de criză cu privire la permisele de muncă. Două universităţi din Marea Britanie au anunţat un sprijin financiar suplimentar pentru fiecare candidat admis din România. Universitatea din Salford va acorda o bursă socială specială de 1500 de lire sterline, care va fi acordată în mod automat în numerar pentru fiecare student din România înscris la studii universitare. Universitatea acordă şi o bursă suplimentară de 2000 de lire sterline pentru studenţi cu rezultate remarcabile şi respectiv câte 1500 şi 4000 de lire sterline reducere din taxele de studiu pentru masterate şi MBA. Universitatea Bradford a anunţat, de asemenea, burse speciale pentru toţi solicitanţii din România, cu  diplome notate peste 9.00, care vor primi 3500 de lire sterline în primul an, şi alte 1.000 de lire sterline in anul 2 si 3, dacă vor păstra performanţele academice. Toţi ceilalţi cetăţeni români vor primi 500 de lire în mod automat, în momentul înscrierii. Universitatea va găzdui o conferinţă naţională intitulată "Studenţii români în străinătate - provocare acceptată", la mijlocul lunii martie, cu participarea ambasadorului României în Marea Britanie.

Reprezentanţii a peste 60 de universităţi şi licee de elită din Europa vor vizita România pentru a participa la Săptămâna Educaţiei în străinătate, care se va desfăşura între 2 şi 9 martie în cadrul proiectului internaţional World Education. Programul include trei târguri specializate, respectiv pe 2 şi 3 martie, 8 şi 9 martie la Bucureşti, iar pe 7 martie, la Constanţa. Forumul se desfăşoară aproape de sfârşitul campaniei de admitere pentru universităţile din Olanda, Danemarca, Franţa, Elveţia şi altele.

Evenimentul va oferi şi o a doua şansă pentru cei interesaţi să studieze în Marea Britanie, unde în mod oficial sesiunea de aplicaţii s-a încheiat pe 15 ianuarie. Acest lucru va fi posibil prin procedura "ON SPOT ADMISSION",  pe care universităţile britanice o vor aplica în zilele de târg, printr-un interviu de 15 minute. Candidaţii care susţin cu succes interviul vor primi o scrisoare de “admitere condiţionată” şi vor fi admişi în mod automat, după prezentarea ulterioară a diplomei de Bacalaureat sau de Licenţă şi rezultatul testului de limbă străină. “Politicile universităţilor din Marea Britanie sunt neschimbate şi nu sunt afectate de controversele apărute în Anglia cu privire la problema emigrării şi permisele pentru dreptul la muncă pentru cetăţenii români şi bulgari”, explică Svetlan Danev, din partea firmei de consultanţă educaţională Integral Group, coordonator al proiectului World Education în România, Bulgaria şi Albania. Potrivit datelor sistemului de admitere centralizat în Marea Britanie, numărul de solicitanţi români a scăzut cu 4,4% pentru anul 2013-2014, la această oră fiind înregistraţi 2112 aplicanţi, comparativ cu cifra de 2210 din anul trecut. Potrivit lui Danev, interesul universităţilor britanice pentru studenţii români a rămas constant. La sfârşitul anului 2012, cu peste 4.600 de studenţi, România rămâne în Top 10 state membre UE, pentru numărul de studenţi în Marea Britanie. Este de aşteptat ca după sesiunea de admitere 2013 numărul lor să depăşească 5500.
De asemenea, Olanda oferă admitere timpurie pentru români şi va face înscrieri în timpul evenimentului, pentru a le oferi locuri pentru cele mai populare programe. Ţara se plasează pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al atractivităţii cu peste 1500 de programe în limba engleză şi taxe de studiu mici.

World Education aduce la Bucureşti şi colegii de elită din Marea Britanie, Elveţia şi Germania. în special pentru elevii români vor fi acordate burse cuprinse între 30% şi 75% din taxele de şcolarizare. Organizatorii vor anunţa un concurs de burse pentru elevii de 16 de ani, prin care vor avea ocazia să îşi finalizeze studiile liceale în străinătate şi să obţină o diplomă britanică, la preţuri mai mici comparativ cu învăţământul privat din România. În cadrul evenimentului Săptămâna Educaţiei în străinătate, vizitatorii vor avea ocazia să beneficieze de consultaţii gratuite şi să aleagă şi cea mai potrivită tabără de limbi străine în străinătate din peste 300 de propuneri. Înregistrarea pentru participarea la sesiunile de admitere pe loc, pentru seminarii sau pentru consultaţii gratuite, se face pe pagina web worldeducation.ro.


×
Subiecte în articol: burse studii studenţi Marea Britanie