x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 200 de reţete... cercate! (II).

200 de reţete... cercate! (II).

de Rodica Mandache    |    28 Mai 2011   •   21:00
200 de reţete... cercate! (II).

In 1841 a aparut la Iasi o carte frumoasa: “200 de retete cercate de bucate, pra­ji­turi si alte trebi gospodaresti – carte aparuta si tiparita cu cheltuiala si ingriji­rea unei societati de inaintare si stralucire a neamului romanesc'. Retete into­c­mi­te de Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, doi scriitori si politicieni care au scris cartea din pasiune.

Mircea Zaciu in reeditarea din 1973 (vremuri inca bune) citeaza o splendida elegie a ieseanului Emil Brumaru – pagina din veac in veac despre aceasta cultura fundamentala a unui popor la care face amintire si Mihail Sadoveanu (in “Zodia cancerului sau vremea Ducai Voda' care venea din tara lui Vatel – Franta spunea romanilor: “Avand asemenea vinuri si asemenea retete de placinte, puteti fi nefericiti?'.

Sa revenim la Emil Brumaru. “Ienibahar, piper prajit pe plita/pesti grasi ce-au adormit in sos cu lapte/curcani pastrati in zeama lor o noapte/spre o delicatete infinita/ciuperci cat canapeaua, in dantele,/icre cu bob balos ce ochiu-si casca/aluaturi tapisate crescand grele/intr-o dobitocire in­ge­reas­ca,/de ou de melc, inlacrimate dul­ce,/muj­deiuri ireale, sunci gingase/cand sufletu-n mustar vrea sa se culce/si-n ceainice vadindu-si emi­nen­ta/prin fast de irizari si foarte fine/ceaiuri scazute pana la esenta/trandafirie-a lucrului in sine!'.

O fiziologie a gustului cum era in vremea lui Kogalniceanu si a lui Negruzzi. O filosofie gastro­no­mica. De altfel, Kogalniceanu in Almanahul de invatatura si petrecere din 1842 talmacea 20 de aforisme din fiziologia gustului de Brillat Savarin. Si oricum spune Kogalniceanu: “O masa fara me­zelicuri este ca o femeie careia ii lipseste un ochi'.

Si inainte de a ne infrupta din retetele lui Kogalniceanu si ale lui Negruzzi mai fur cate ceva de la Mircea Zaciu care-l citeaza pe Sadoveanu din “Hanul Ancutei'. Eroul, jupan Damian este in­terogat de “rafinatii primitivi ai locurilor': “-Si ce-ai mancat, pe unde ai umblat?', “--Mai nimic, de­cat carne fiarta, cartoafe, sodom...', “-Carne fiarta?', “-Da, carne fiarta si bere de-aceea de care va spun', “-Va sa zica, pui in tagla n-ai vazut?', “-Nu prea! Nu!', “-Nici miel fript talhareste si ta­valit prin mojdeiu?', “-Asta nu!', “-Nici sarmale?', “-Nici sarmale, nici bors, nici crap la protap', “-Doamne fereste si apara! -se cruci mos Leonte'

Din retetele lui Kogalniceanu si ale lui Negruzzi
Nu stiu daca retetele le veti face, dar mai sunt sfaturi gospodaresti ce refac imaginatia citito­rului, si anume: “Mijloc de a tine nucile proas­pe­te un an intreg; Mijloc ca sa se oua gainile in fistecare vreme a anului; Cum se pastreaza patlagelele; Metoda de a limpezi vinul turbat.

Orjada
Sa iei o jumatate litra de migdale dulci, sese dramuri migdale amare, 100 dramuri apa, 150 dramuri apa, 2 uncii apa de flori, 2 pica­turi spirt alamaie, piseaza migdalele curatite de coaja adaugand cata putina apa din litra pomenita, in vreme cat le pisezi, pentru ca sa nu sa prifaca in unt, si cand va fi bine pisate adaugi ramasita apii amestecand bine, le strecori, pune zaharul pisat inauntru, adaugi apa de flori si picaturile de spirt.

Sos de harpacica, de rasol
Sa pui intr-o tingire putin unt si sa-l topesti, apoi sa pui 3 linguri de faina si 2 linguri de harpacica taiata maruntel si sa fiarba putin pe jaratic, apoi pui ceapa, oleaca de sman­ta­ni­ca si putina harpacica taiata maruntel, otet, sare si faci sos si-l pui rasol deasupra. Buun!

Zlatina de cafe cu lapte
Sa prajesti 40 dramuri cafe la care pui zece mig­dale cand o prajesti, apoi o rasnesti si o fierbi in 3 litre de lapte. Dupa ce se aseaza ca­feaua o strecori pantr-o panza si pui zahar pe cat o voiesti de dulce. Pui si 8 dramuri clei de moron topit si o strecori iarasi prin panza in colup si o pui la raceala.

Caralabii rumene
Iei caralabiile si le curati si le tai lungarete, apoi topesti putin unt si le pune inauntru si le lasa pana se inmoaie, dar le mesteca ca sa nu se arda, apoi pui doua linguri de faina si doua linguri de zama si putina sare si lasa de fierb pana se ruminesc.

• Continuarea in numarul urmator

×
Subiecte în articol: carte