x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 2012: Vine sfârşitul lumii?

2012: Vine sfârşitul lumii?

de Sebastian S. Eduard    |    18 Aug 2011   •   21:00
2012: Vine sfârşitul lumii?

Se va sfarsi oare lumea o data cu solstitiul de iarna al anului 2012?
Cu mii de ani in urma, invatatii maya au prezis ca la data de 21.12.2012 un eveniment de proportii cataclismice va pune capat civilizatiei actuale, dand, poate, nastere alteia noi. Pe masura ce data fatidica a implinirii profetiei se apropie, subiectul este tot mai mediatizat si capata amploare. De­tasandu-se de literatura de sen­zatie si de teoriile fataliste ale asa-zisei 'apocalipse dupa maya', cerce­ta­to­rul britanic Gerald Benedict, specialist in religie comparata si filo­sofie, isi propune sa analizeze celebrele profetii dintr-o perspectiva realista, bine documentata, asigurandu-ne ca acestea nu pot fi intelese altfel decat plasate in contextul stravechii culturi si civilizatii maya. Autorul pune la indoiala interpretarea conform careia viata pe Pamant, asa cum o cu­noas­tem, se va sfarsi in 2012.

Dimpotriva, in opinia lui, aceasta data marcheaza o schimbare in plan spiritual si in­tra­rea intr-o noua era. De noi depinde insa cum vom reusi sa in­tam­pinam aceste transfor­mari la ni­vel indivi­dual si co­lectiv.

Semnale editoriale
Voci - Corint jr. Ansul a fost odinioara un oras linistit, plin de biblioteci, scoli si temple. Dar asta se petrecea cu multa vreme in urma, inainte de venirea alzilor. Acestia cred ca demonii se ascund in cuvinte, asa ca interzic scrisul si cititul, condamnandu-i la moarte pe cei care le practica. Cele cateva carti care au fost salvate sunt ascunse in Casa Lordului-cailor si se afla in grija unui barbat schilodit de ani intregi de tortura si a fiicei inimii sale, Memer.

Corsarul - Nemira. Anul 1677. Hector Lynch, in varsta de 17 ani, este rapit de corsarii berberi dintr-un sat irlandez si vandut la licitatie in Alger. Imprietenindu-se cu un alt prizonier, Dan, un indian Miskito din Caraibe, se trezeste intr-o lume uluitoare, unde viata nu valoreaza nimic si numai cei ageri la minte reusesc sa supravietuiasca. 'Fantastic documentata, cartea se adreseaza deopotriva iubitorilor genului istoric, cat si cititorilor fascinati de aventurile piratilor, care se bucura si astazi de o popularitate extraordinara', scrie Mail on Sunday.

Harfa de iarba. Arborele noptii si alte povestiri - Polirom. Volumul este un microroman cvasiautobio­grafic, narat din perspectiva unui adolescent care se izoleaza impreuna cu doua matusi nonconformiste de societatea sudista restransa de care apartin. Ei ho­ta­rasc sa traiasca in deplina libertate, intr-o casuta construita pe ramurile unui copac. Decizia este vazuta ca o jignire si amenintare de multi membri ai comunitatii, in frunte cu seriful si reverendul bisericii din localitate; asa incepe un adevarat razboi la scara redusa impotriva rebelilor.

×
Subiecte în articol: carte