x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 40 de ani de poezie, celebrată la Sighetul Marmaţiei

40 de ani de poezie, celebrată la Sighetul Marmaţiei

de Clara Margineanu    |    04 Oct 2013   •   20:42
40 de ani de poezie, celebrată la Sighetul Marmaţiei


Am descoperit în Maramureş o forţă tulburătoare a localnicilor aleşi, de a capta oameni şi întâmplări rare, spre a-şi însufleţi constant aşezările pline de spirit. La Sighetul Marmaţiei, de 40 de ani, fără întrerupere, are loc ,,Festivalul Internaţional de poezie”, cea mai longevivă sărbătoare de gen din ţară, un ritual menit să descopere profunzimile celor puţini care se hrănesc din vers. Toţi poeţii mari ai ţării au fost la ,,Festivalul de la Sighet”, între care îi amintim doar pe Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Ioan Alexandru, Ioan Zubaşcu... Timp de 25 de ani, puterea şi farmecul acestui festival au fost rostuite de mentorul Laurenţiu Ulici. Sub semnul prieteniei, al preţuirii pentru confraţi, al dorului năprasnic de a răzbate până-n inima poeziei, al locurilor sculptate de Dumnezeu, este aşezat la Sighet, ,,Festivalul Internaţional de poezie”. Directorul festivalului, scriitorul Vasile Muste este un erou care ştie, vrea şi poate să transforme tulburările timpului în festin liric şi să preschimbe apa în horincă. Au fost prezenţi aproape 70 de poeţi din ţară, dar şi din Germania, Elveţia şi Italia. S-au citit poezii într-un palat, (da, Palatul Cultural ,,Astra”, construit în 1913) în care se află sediul Centrului Cultural din Sighet, în licee, la întâlniri cu elevii, la mese, la ospeţe, pe străzile istorice din fosta reşedinţă voievodală a Maramureşului. Dar şi în curtea casei dintr-un sat a cărui fiinţă neînvinsă naşte din sine, în fiecare zi, lumină sfântă.

,,Deseşti, un sat al sufletului şi al poeziei”
Aşa a numit Nichita Stănescu acest plai maramureşan prin care a trecut, în 1979. Mai precis, a fost în casa şi la invitaţia poetului Gheorghe Pârja, cel care, în cadrul Festivalului de la Sighet, găzduieşte în curtea sa părintească, de 35 de ani, ,,Serile de poezie Nichita Stănescu”, de la Deseşti. La biserica de lemn din sat, construită în secolul al XVlll lea, inclusă în patrimoniul UNESCO, s-a ţinut o slujbă pentru scriitorii care s-au grăbit să plece dintre noi. În Căminul Cultural din Deseşti există o încăpere amenajată în memoria lui Nichita Stănescu. Meritul revine tot poetului Gheorghe Pârja, cel care, cu ochii în lacrimi, emoţionat de prezenţa mamei sale şi a alaiului frumos de poeţi, cu genunchiul inimii aşezat pe pământ, a oferit premiile de la Deseşti, locul despre care Nichita Stănescu a scris: ,,E o mândrie pentru noi toţi să vedem ce forţă spirituală poate avea satul românesc, ce poftă de cultură şi de cântec are acest loc, nebinecuvântat de istorie, dar binecuvântat de mândria şi bunătatea oamenilor lui.”

Sighet- Memorial şi poezia din închisoare
În închisoarea de la Sighet au fost încarceraţi, în timpul primului şi celui de-al doilea război mondial, deţinuţi politici. Aici au fost mutilate, schingiuite şi crucificate vieţi şi suflete ale ţăranilor din rezistenţa maramureşană dar şi ale unor studenţi, preoţi, episcopi, oameni politici, demnitari, militari, ziarişti, creatori. În clădirea devenită muzeu, te însoţeşte vocea Anei Blandiana, ,,poezia devenită femeie” cum a văzut-o Geo Bogza şi femeia devenită istorie, cum a demonstrat prin tot ce a făcut, cea care alături de Romulus Rusan, prin efortul uriaş al ,,Fundaţiei Academia Civică” a făcut posibil ca fosta închisoare să devină Memorial. În sala 51, sunt transcrise o mică parte din poeziile concepute de către deţinuţi şi transmise prin alfabetul Morse bătut în pereţii celulelor, singura formă, alături de rugăciune, de rezistenţă psihică şi intelectuală. Deţinuţii nu aveau nici cu ce, nici pe ce să scrie, erau condamnaţi la oroare şi dezastru şi nu ştiau cât vor mai trăi. Au ales şi au avut poezia ca formă disperată de descătuşare sufletească şi solidaritate. Suferinţa i-a făcut să devină poeţi, poeţii închisorilor. În acest loc, alfabetul morse se aude şi acum, sfâşiind timpane şi scrijelind liniştea dintre bătăile inimii.
,,Festivalul de poezie de la Sighet” răzbună, întrucâtva, destinul celor ca au încercat să exorcizeze comunismul prin poezie. Poezia se respiră în aerul de la Sighetul Marmaţiei, precum parfumul florilor, în mâinile celor ce tocmai le zdrobesc.

O istorie a poeziei pe harta literaturii române
,,La Sighet funcţionează şi o rimă tragică: poezie/puşcărie” scrie poetul Lucian Vasilescu, în cel mai recent număr al splendidei reviste ,,Marmaţia literară”. Revistă care păstrează între coperte, poeme ale tuturor poeţilor invitaţi la festival. A fost şi în această toamnă, la Sighet, un timp folosit intens, benefic, la maxim. S-a râs, s-a cântat, s-a celebrat clipa ce tocmai trecea. S-au acordat premiile festivalului. Juriul a fost prezidat de criticul literar Gheorghe Gricurcu. Poeţii s-au jucat fiecare în parte, pe sine iar spectacolul a fost despre transfigurare. Iar despre final, plecare, gară, la revedere, Sighet!, citez un vers al poetului Paul Vinicius, laureat anul trecut, prezent şi anul acesta: ,,Când am zis că plec eu deja plecasem de mult/ nici spatele în cămaşa mea kaki nu mi se mai zărea/ şi nici măcar oraşul din care plecasem (...)”
,,Festivalul Internaţional de la Sighet” are 40 de ani împliniţi. E matur şi mai are multe se spus, arătat, povestit. Mai are de scris o istorie a poeziei pe harta literaturii române.

Premiile  Ediţiei cu numărul 40 a Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei :
Premiul pentru volum:
Andrei Zanca, (Heilbronn, Germania), pentru cartea Orient, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2012

Premiul pentru antologie:
Clara Mărgineanu, (Bucureşti), pentru cartea Măştile Cleopardei, Editura Nouă, Bucureşti, 2012
Nicolae Coande, (Craiova), pentru cartea VorbaIago, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, 2012

Premiul pentru debut:
Tatiana Scurtu-Munteanu, (Republica Moldova), pentru cartea Paralelismul singurătăţii, Editura Princeps Multimedia, Botoşani, 2013

Trofeul Festivalului scriitorului Vasile Gogea (acesta constă într-o lucrare plastică – sculptură în lemn – realizată de artistul sighetean Istvan Balas).

La ediţia cu numărul 35 a Serilor de Poezie de la Deseşti, s-au acordat:
Premiul de debut, poetei  Antonia Luiza Zavalic
Marele Premiu ,,Nichita Stănescu, poetului Ilie Tudor Zegrea , din Ucraina


×