x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 90.000 de vizitatori, vânzări mai mari cu 15%

90.000 de vizitatori, vânzări mai mari cu 15%

de Dana Andronie    |    04 Iun 2012   •   16:08
90.000 de vizitatori, vânzări mai mari cu 15%

Salonul International de Carte Bookfest si-a tras obloanele. Editurile participante la cea de-a VII-a editie anuala, organizata la Complexul Expozitional Romexpo, au raportat o crestere medie a vanzarilor de aproximativ 15%, la un numar de circa 90.000 de vizitatori. Fiecare cumparator a platit in medie 10 euro pentru titlurile preferate, rasplatind eforturile editorilor de a satisface exigentele tot mai mari ale publicului Bookfest. Salonul International de Carte Bookfest 2012 a reunit peste 150 de expozanti, intr-un spatiu amenajat de 10.000 de mp.

Invitata de onoare a editiei din acest an a fost Franta. In atmosfera primitoare si relaxanta a standului francez, vizitatorii Bookfest au avut ocazia sa discute cu celebrul scriitor Michel Houellebecq, pentru care Romania este cea de a treia tara unde a acceptat sa vina, dupa Germania si Israel. Alaturi de autorul "Particulelor elementare', la Bookfest s-au aflat producatorul de televiziune Bernard Pivot, academicianul Dominique Fernandez, autorii Sylvie Germain, Nedim Gürsel, Yasmina Khadra, Yann Apperry si Nina Yargekov etc.

"Am fost onorati sa avem alaturi un invitat de calibrul Frantei si sa putem prezenta in spatiul Bookfest dimensiunile impresionante ale culturii francofone si puternicele conexiuni culturale romano-franceze', a declarat Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), organizatorul salonului de carte.

Notorietatea Salonului International de Carte Bookfest a adus anul acesta aproximativ 90.000 de vizitatori, cu peste 12% mai multi fata de editia din 2011.

"Ne-am bucurat sa vedem ca oamenii au fost foarte incantati de oferta noastra de carte. Propunerea Editurii Humanitas pentru publicul Bookfest a inclus 100 de tiluri noi. Am avut 20 de lansari in total si 40 de personalitati invitate la standul editurii. Incasarile au depasit clar nivelul anului 2011, cel mai cerut volum fiind <>, semnat de Neagu Djuvara, titlu care a depasit pragul de 1.000 de exemplare vandute', a declarat Lidia Bodea, director general Editura Humanitas. Sute de persoane se asezasera la rand, inca de sambata dimineata, iar sesiunea de autografe, de dupa lansare, a durat peste doua ore. O lansare ca la carte, cu succes de casa!

"Estimarile noastre indica vanzari cu 20% mai mari decat anul trecut si peste 12.000 de carti vandute – sustine Mario Demezzo, CEO Grup Editorial ALL. Cea mai vanduta carte a fost volumul "Rataciriri" al lui Horatiu Malaele. In topul vanzarilor s-a aflat beletristica, urmata de cartile pentru dezvoltare personala. Ca si la editiile anterioare, sambata si duminica s-au facut cele mai multe cumparaturi, astfel ca in cele doua zile am inregistrat 60% din incasarile totale ale celor cinci zile de Bookfest'.

La Curtea Veche, cititorii au preferat sa cumpere, in primul rand, "Jamie, ministrul hranei sanatoase' de Jamie Oliver, dupa care (in ordinea clasamentului guvernat de cifrele de vanzare) "Eu si timpul' de Margareta Paslaru', "Traiesc, deci ma abtin' de dr. Mihaela Bilic si volumul "Anul Regelui', semnat de ASR Principele Radu al Romaniei.
Cititorii Polirom au achizitionat "Particulele elementare' de Michel Houellebecq, "Sunset Park' de Paul Auster, "Opere 2-Proza' de Gellu Naum, "Acasa pe campia Armaghedonului' de Marta Petreu, "Cain' de Jose Saramago si "Pana la capatul pamantului' de David Grossman. La Cartea Romaneasca, ordinea preferintelor a fost: "Arhivele de la Monte Negro' de Octavian Soviany ,'Eroticon' de Mihaela Ursa, "Medgidia, orasul de apoi' de Cristian Teodorescu, "Sindromul de panica' de Matei Visniec si "I.L. Caragiale. Fatalitatea ironica' de Mircea A. Diaconu.

Editura Corint a vandut foarte bine "Maxim Ride' de James Petterson, "Spulbera-ma' de Tahereh Mafi, "Fantoma', din seria "Jurnalul vampirilor' de L.J. Smith si "Destinul vraciului' de Joseph Delaney, in timp ce la RAO cititorii au preferat: "Pe talpile Romaniei' de Marian Nazat, vouchere-le pentru romanul "Mostenirea' de Christopher Paolini, "Vaduva pentru un an' de John Erwin si "Candva am fost printesa' de Jacqueline Pascarl.

Deconspiram si titlurile de succes de la Bookfest 2012 aparute la editura Litera - Carte pentru adulti: "Biografia Principesei Margareta' de Diana Mandache, "Cautarea asasinului' de M.G. Vassanji, "10.000 de evenimente care au modelat lumea', "Aripi' de Aprilynn Pyke si "Metoda de 30 de zile' de Tracy Andersen.

×
Subiecte în articol: carte bookfest 2012