x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte A început Jurnaliada

A început Jurnaliada

19 Mar 2009   •   00:00
A început Jurnaliada

Primul volum al romanului "Cel mai iubit dintre pământeni", de Marin Preda, s-a bucurat de un succes fulminant în rândul cititorilor Jurnalului Naţional. În ciuda vremii morocănoase, oamenii s-au strâns în jurul chioşcurilor şi tonetelor de ziare încă de la primele ore ale dimineţii nerăbdători să intre în posesia romanului mult dorit.

BUCUREŞTI

La majoritatea chioşcurilor de ziare din Capitală a fost mare nebunie miercuri. "Cel mai iubit dintre pământeni", primul volum al romanului lui Marin Preda, şi-a făcut apariţia pe piaţă, iar bucureştenii s-au trezit dis-de-dimineaţă pentru a fi siguri că vor intra în posesia cărţii. "Am avut 200 de exemplare pe care le-am dat în mai puţin de o oră. Mai am câteva oprite pentru clienţii fideli, însă am mai avut cel puţin o sută de cereri", a declarat o vânzătoare din Prelungirea Ghencea.

IAŞI
Majoritatea chioşcurilor cu ziare au fost asaltate de cumpărători încă de la primele ore ale dimineţii. Au fost vânzători care nici n-au apucat să citească în foaia cu distribuţie de la firma care livrează ziarele, că au şi vândut exemplarele de Jurnalul cu carte. Cei mai mulţi vânzători de la chioşcurile de presă din Iaşi spun că au fost întrebaţi de clienţi amănunte despre colecţia de cărţi care urmează să apară cu Jurnalul, implicit despre cartea lui Preda, încă de când au aflat despre acest lucru din anunţurile promoţionale, adică cu mai bine de o săptămână în urmă. La multe dintre tonetele centrale s-au făcut cu două zile înainte liste de aşteptare. Vânzătorii au fost nemulţumiţi de numărul mic de exemplare de ziar cu carte promise de firmele de distribuţie. Asaltaţi de cumpărători încă de marţi cu listele încheiate, ei nu mai ştiau cum să-i refuze pe clienţii necunoscuţi. Aşa că ofereau evaziv şi politicos "ponturi" otrăvite: potenţialul cumpărător să se prezinte mai târziu de ora de aducere a ziarelor, "poate are noroc!". (Cristinel C. Popa)

CRAIOVA
Cititorii din Craiova au primit foarte bine apariţia primului volum al romanului "Cel mai iubit dintre pământeni", carte oferită de Jurnalul Naţional. Ziarul se epuizase de pe tarabe încă de la ora 10:00 dimineaţa. "Am primit 20 de exemplare. Pe la zece şi ceva, le vândusem pe toate şi, de atunci, au venit foarte mulţi oameni care m-au întrebat dacă mai am. Dacă aş fi avut de două ori mai multe şi tot le-aş fi dat", spune George Stancu, gestionarul unui chioşc de ziare de pe Strada Nanterre. (Mihai Gavrilă)

MEHEDINŢI
De mai bine de două săptămâni, vân­ză­toa­rele de la chioşcuri au întocmit chiar şi liste "de aşteptare" cu cei care au dorit achiziţionarea Jurnalului împreună cu "Cel mai iubit dintre pământeni". Astfel încât ziarele, ajunse şi aşa în număr mic în Me­he­dinţi, s-au epuizat înainte de a le fi scos la vânzare. Persoanele care nu au reuşit să achi­zi­ţioneze ziarul au încercat să-şi verse nervii pe vânzătoare, acestea făcând cu greu faţă cererii foarte mari. În tot judeţul nu au ajuns mai mult de 400 de zia­re împreună cu prima carte din "Biblioteca pen­tru toţi", care s-au vân­dut în timp record. (Dumitru Stoichiţa )

PITEŞTI
Cărţile din colecţia "Biblioteca pentru toţi" împreună cu cotidianul Jurnalul Naţional s-au vândut ieri la Piteşti mai ceva ca pâinea caldă. Vânzătorii de la chioşcurile de ziare au epuizat exemplarele la câteva minute după ce au des­chis. Singura nemulţumire a vânzătorilor a fost că au avut prea puţine cărţi pentru câţi clienţi i-au solicitat. Nicolae Coman de la Media Pres, cu punct de lucru în cartierul Eremia Grigorescu, a povestit că la ora 5:30 îl aşteptau deja clienţii în faţa chioşcului: "Am avut doar 20 de bucăţi. S-au vândut ca pâinea caldă. La ora 6:00 nu mai aveam nici o carte". (Elly Cîrstea)

SATU MARE
Jurnalul cu carte s-a epuizat la prima oră. Vânzătoarele de la chioşcurile din zona centrală, dar şi din cartierele mai mari ale mu­nic­i­piu­lui Satu Mare spun că ediţia a trecut în primele minute după deschidere, în cele mai multe cazuri stocul epuizându-se înainte de ora 7:00. Aceasta în condiţiile în care chioş­cu­rile s-au deschis la ora 6:30. Vânzătoarele mai spun că foarte mulţi clienţi fideli, cititori ai Jurnalului Naţional, nu au reuşit să intre în posesia ediţiei cu carte. (Crina Dunca)

SUCEAVA
Iniţiativa Jurnalului Naţional de a lansa co­lec­ţia de cărţi de literatură românească "Biblio­teca pentru toţi" a fost bine primită de su­ce­veni, lucru dovedit de faptul că ediţia cu pri­mul volum "Cel mai iubit dintre pă­mân­teni" a dispărut rapid de pe tarabe şi din chioş­curile Rodipet imediat ce a fost scoasă la vân­zare. Vânzătorii de ziare au fost pur şi simplu asal­taţi de sucevenii care solicitau Jurnalul Na­ţi­o­nal, însă majoritatea nu a mai apucat să-l cum­pere, deoarece s-au primit foarte puţine exemplare. în medie, fiecare chioşc sau tarabă a pri­mit câte 15 exemplare, număr total insuficient în condiţiile în care solicitările au depăşit cele mai optimiste previziuni. (Nicu Amurăriţei)

×
Subiecte în articol: carte s-au biblioteca pentru toţi