x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Adevaratul Che Guevara

Adevaratul Che Guevara

de Sebastian S. Eduard    |    03 Aug 2008   •   00:00
Adevaratul Che Guevara

Adevaratul Che. Che, cel din spatele mastii.



Adevăratul Che. Che, cel din spatele măştii.
Jacob Machover ne propune o carte prea puţin convenţională – ca şi figura ilustrului revoluţionar – bine documentată, scrisă cu talent.


Să conteşti o figură legendară nu este lucru uşor, după ce mai bine de patru decenii s-a lucrat cu obstinaţie la construirea legendei. Iar cînd este vorba despre Che Guevara, cvasilegendarul erou sud-american, cel care simbolizează figura martirului revoluţionar, demersul pare imposibil.


DEMERS. Ei bine, Jacobo Machover a crezut că acest lucru este posibil şi a încercat. Demersul său a fost acela de a pune sub semnul întrebării, de a-l distruge, anihila, pe omul al cărui afiş tronează pe pereţii camerelor tinerilor din întreaga lume şi care este imprimat pe tricouri. El încearcă în "Che Guevara sau mistificarea istoriei" să arate cine era Che Guevara din spatele măştii. Adevăratul Che.


POVESTEA ADEVĂRATĂ. În cartea sa uimitoare, scriitorul şi ziaristul de origine cubaneză Jacobo Machover descrie adevărata poveste a celebrului revoluţionar. În realitate, Che a fost un aventurier fără inimă, rînd pe rînd instrumentul lui Castro şi victima sa.
"Che Guevara sau mistificarea istoriei" este incontestabil o carte mare, care dezvăluie nu numai chipul adevărat a lui Che, ci şi complexitatea personajului, violenţa sa, lipsa de toleranţă sau fanatismul. De-a lungul paginilor, adevăratul Che prinde contur, total diferit de mitul cu grijă construit şi întreţinut de stînga cubaneză, mit care a fost exportat peste tot şi, din păcate, asimilat. "Nu lungiţi procesele, repeta Guevara. Dovezile nu sînt importante." Mai mult, revoluţionarul fruntaş avea obiceiul să asiste la execuţii tolănit pe un zid şi savurînd un trabuc.


COLECŢIE. Volumul face parte din colecţia "Universuri secrete" a editurii, din care pînă acum au apărut mai multe volume pe teme istorice la fel de incitante: "Hitler, magul întunericului", "Istoria secretă a Templierilor", "Viaţa necunoscută a lui Iisus Hristos", "Istoria secretă a Inchiziţiei", "Secretele faraonilor" etc.

×
Subiecte în articol: carte guevara che guevara