x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Amos Oz şi cărţile citite din plăcere şi din furie

Amos Oz şi cărţile citite din plăcere şi din furie

de Maria Sârbu    |    27 Feb 2012   •   21:00
Amos Oz şi cărţile citite din plăcere şi din furie

Din cartile prolificului scriitor israelian Amos Oz poti afla multe, multe lucruri despre viata de cu cu zi, despre literatura, despre politica. Acestea sunt in cea mai mare parte aspectele abordate in cele 36 de carti publicate pana acum: romane, povestiri si nuvele, eseuri si articole, vo­lume pentru copii. Tradus in multe limbi si adorat de cititori de pe intre­gul mapamond, Oz este si un bun interlocutor, dovedind acest lucru ieri, intr-o conferinta de presa, organizata la Bucuresti si ocazionata de lansarea, de catre Editura Humanitas, a seriei de autor 'Amos Oz'.

Atent la intrebarile puse, a ras­puns curgator, uneori cu simtul umo­rului, lasand sa se inteleaga lesne intamplari din viata sa. Mai intai, asa cum ii sta bine unui musafir, si-a ma­ni­festat respectul pentru cititorii cartilor sale aparute in Romania. A facut o marturisire legata de prezenta sa pentru prima data, in 2002, in tara noastra. L-a atras 'Mica Romanie' din Israel. In lumea sa din Ierusalim, unde a crescut, erau multi evrei emigranti din Romania, care vorbeau romaneste, cantau romaneste, urau Romania si in aceeasi masura le era dor de Romania. Si atunci cand a venit aici, la Festivalul de literatura de la Neptun, limba romana ii era fami­liara. In Romania a primit si Pre­miul Ovidius. I-a fost usor sa stabileasca un dialog direct cu cititorii romani. Astfel, Romania nu-i este o tara cu totul straina, mai ales ca aici 'oamenii ii citesc volumele din placere', ca si in alte tari. In Israel, insa 'oamenii citesc carti ca sa se certe...'. In opinia sa, Israelul e o tara de cititori, dar oa­menii nu citesc din placere, ci din furie (...). Ei sunt divizati in soimi si porumbei.

Unii cititori ii dau sfatul sa nu mai faca politica si sa scrie cat mai mult. Altii il sfatuiesc sa se lase de scris si sa se ocupe numai de politica, dar Amos Oz isi imparte timpul intre politica si scris si, asa cum marturiseste, nu a amestecat niciodata scrisul cu politica. Gaseste timp si sa predea literatura. In schimb nu mai este fermier, s-a lasat de agricultura.

Urmareste cronicile scrise la cartile sale in masura in care are timp. Despre cronicile bune el spune ca sunt bune, dar cronicile rele... 'pot sa te raneasca', de aceea incearca sa aiba o atitudine filosofica fata de cronicile proaste.

Amos Oz a avut programat ieri, la Ateneul Roman, o conferinta sus­ti­nuta sub forma de dialog cu editorul sau in Romania, Gabriel Liiceanu. Astazi, la Facultatea de Drept, scrii­torului israelian ii va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti (ora 11:00), iar dupa-amiaza, la Libraria Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea seriei de autor 'Amos Oz' cu volumele: 'Odihna desavarsita', 'Cutia nea­gra', 'Cum sa lecuiesti un fana­tic', 'Rime despre viata si moarte', 'Po­veste despre dragoste si intune­ric' si 'Scene de viata campestra'. Cu trei zile in urma, Amos Oz si-a lansat, in Israel, o noua carte si spera ca aceasta sa fie tradusa si in limba romana.

×
Subiecte în articol: carte amos oz