x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Apariţia nazismului

Apariţia nazismului

de Sebastian S. Eduard    |    23 Iul 2010   •   00:00
Apariţia nazismului

Colecţia de cărţi istorice de la Rao s-a îmbogăţit cu un nou volum. După "Stalingrad", "Berlin", "Auschwitz" sau "Războiul rece", editura iese cu un nou volum, în două părţi: "Al Treilea Reich". Primul se găseşte deja în librării, iar al doilea va apărea pe piaţă în cursul anului viitor.

Volumul de faţă reprezintă o analiză extrem de documentată şi amănunţită a principalelor elemente ce au stat la baza formării partidului nazist. Unul dintre numeroasele merite ale acestei lucrări excepţionale, poate cel mai important, este faptul că insistă pe violenţa de masă, oferind o panoramă a societăţii germane înainte, în timpul şi după preluarea puterii de Hitler. Citind-o, aproape că simţi mirosul sângelui provenit de la nenumăratele ultraje fizice ordonate şi săvârşite de germani. "Al III-lea Reich" este o sinteză strălucită - de mare interes atât pentru publicul larg, cât şi pentru specialişti - a istoriei germane, reuşind să enumere şi să elucideze curentele sociale, politice şi culturale care au făcut posibilă apariţia nazismului şi încercând să înţeleagă şi să explice originile regimului nazist.


Semnale editoriale
5831-127379-32_35tv46.jpgTimpul îmbătrâneşte în pripă - Polirom
Volumul reprezintă cea mai recentă carte a scriitorului italian Antonio Tabucchi, unul dintre candidaţii permanenţi la Premiul Nobel pentru Literatură. Cartea cuprinde nouă povestiri în care lirismul se împleteşte admirabil cu gravitatea, iar nostalgia cu incertitudinea, având drept subiect feţele şi măştile timpului, decalajul deconcertant dintre timpul conştiinţei şi cel al istoriei, timpul pus în paranteză al ţărilor din fostul bloc comunist. Chinuitor de lung sau înfricoşător de scurt, timpul vindecă rănile ori se amuză redeschizându-le...

Ghidul ipohondrului - Nemira
5831-127380-32_35tv47.jpg"O boală pentru orice simptom, o suferinţă pentru orice ocazie" este subtitlul unui volum în care pasajele serioase alternează cu cele amuzante. John Naish scrie articole pe teme medicale şi se ocupă de tot ce ţine de sănătate - stil de viaţă, gimnastică de întreţinere, psihologie, boli profesionale şi politică. A reuşit astfel să colecţioneze o mulţime de poveşti bizare, înspăimântătoare şi scandaloase. Cele mai ciudate boli, cele mai stranii moduri de a o termina cu viaţa - toate sunt cuprinse în Ghidul ipohondrului, acest tezaur de fapte medicale aparent suprarealiste.

 


Revoluţia franceză - Allfa
5831-127381-32_35tv48.jpgCând şi-a propus să reconstituie, pe solide baze documentare, istoria Revoluţiei franceze, Max Gallo era deja autorul de succes al unei excepţionale biografii a împăratului Napoleon. Ficţionând doar la nivelul "punerii în scenă", dar respectând scrupulos datele istorice, scriitorul recompune în acest prim volum împrejurările ce au dus la "divorţul" dintre regele Ludovic al XIV-lea, aclamat ca un salvator al poporului la suirea sa pe tron în 1774, şi acelaşi popor, sătul să îndure foamea şi să accepte lipsa de voinţă a suveranului său.

×
Subiecte în articol: special observator carte