x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Bestia de dincolo de zid

Bestia de dincolo de zid

de George Arion    |    21 Dec 2008   •   00:00

UNEALTA RĂULUI  •  DEZNODĂMĂNT NEAŞTEPTAT
La un moment dat, panica se instalează cu drepturi depline în urbea nepregătită să se confrunte cu primejdii grave. Într-un cimitir părăsit, Court Ridge, sunt descoperite cadavrele mai multor adolescenţi. 




Astfel îşi începe John Trenhaile romanul său zguduitor, "Unealta Răului". Pornind de la aceste fapte, el urmăreşte o anchetă pasionantă, care conduce la un deznodământ neaşteptat şi amar. Investigaţiile se desfăşoară pe mai multe planuri. În primul rând, sunt relatate pe larg cercetările pe care le întreprinde Poliţia din Paradise Bay. Detectivul Ed Hersey şi colegii săi se confruntă însă cu dificultăţi inimaginabile. Lista suspecţilor e lungă, şi cu fiecare zi care trece interogarea lor complică şi mai mult lucrurile. La aceasta se adaugă şi hărţuirea poliţiştilor de către jurnaliştii însetaţi de senzaţional. Aceştia le solicită la tot pasul interviuri, iar la conferinţele de presă pun întrebări stânjenitoare. Dar mai cumplită este presiunea opiniei publice. Cetăţenii înspăimântaţi somează imperativ organele de ordine să acţioneze cât mai rapid pentru a le readuce pacea în cămine. Ameninţările şi demonstraţiile localnicilor primejduiesc funcţii importante ale mai-marilor oraşului. Autorităţile sunt puse pe jar. Deoarece demersurile lor nu conduc spre rezolvarea urgentă a cazului, poliţiştii apelează la Diane Cheung, o chinezoaică expertă în interpretarea viselor, director al unui Departament de psihologie, autoare a unei cărţi despre adolescenţii cu probleme, care se menţinuse timp de opt luni pe lista publicaţiilor de succes din New York Times Book Review. Doctoriţa acceptă cu bucurie să întocmească un profil al criminalului. Mai ales că bănuielile îi vizează pe unii dintre pacienţii de care se ocupă, tineri certaţi cu legea, dar şi atinşi de tulburări mintale. În cabinetul său, terapeuta află fapte îngrozitoare din trecutul acestora. În special, Tobes Gascoign îi atrage atenţia. Acesta este un fost delincvent de 20 de ani, inteligent, mare admirator al lui Wagner şi un devorator de cărţi, pe care le fură din librării. Uneori, renunţă la vagabondaj şi se angajează pe la unii sau alţii, contra unei recompense derizorii. O fiinţă bizară, care poartă în suflet o povară cumplită: în copilărie a fost violat de tatăl său. Tot acesta l-a silit să asiste la o scenă înfiorătoare, când i-a fiert motanul în ulei încins.

TENEBRE. Dar şi alte personaje din "Unealta Răului" au un trecut tenebros. De pildă, într-una dintre încăperile tavernei lui Harley se află expuse pe pereţi fotografii oribile din Cambodgia, care înfăţişează copii torturaţi şi omorâţi cu sadism de Khmerii Roşii. Până şi micuţul Johnny, în vârstă de 10 ani, nu-şi poate reveni de pe urma morţii mamei sale într-un accident şi se refugiază într-o lume populată cu vârcolaci şi fantome, pentru a alunga o experienţă traumatizantă.

TENSIUNE.
Dar tensiunea romanului creşte brusc când aflăm că şi Diane Cheung are probleme, marcată fiind de dispariţia mamei sale şi de faptul că tatăl ei vitreg a violat-o. Reputata psihiatră manifestă schimbări de comportament, auzind voci şi dialogând cu fiinţe care nu mai există. De altfel, în jurnalul său, Tobes Gascoign o acuză că ar fi autoarea crimelor îngrozitoare din oraş. Însă poliţia îl are pe el în vizor. Cine e de fapt vinovatul? Doctoriţa sau pacientul? Las cititorilor plăcerea de a-l descoperi singuri la sfârşitul acestui excepţional thriller psihologic. "Unealta Răului" e o admirabilă încercare de a ne pune în gardă în faţa pericolului pe care îl reprezintă "bestia de dincolo de zid", adică din minţile noastre.

"Diane aruncă tăciunele în pat. Cu ultimele scântei, aprinde cearşaful; la început, materialul subţire arde mocnit, iar apoi, exact când Tobes se trânteşte peste el, încercând disperat să stingă această nouă sursă de incendiu, este cuprins de flăcări. Părul lui Tobes se aprinde. Fuge înnebunit în cerc, ţinându-şi capul în mâini şi ţipând. Deodată calcă peste ceva; beţigaşul de mult uitat, şi cade. Diane cade şi ea, ştiind că fumul este mai slab aproape de podea"

George Arion

Un scriitor enigmatic
Dacă vrei să obţii informaţii despre John Trenhaile şi îi cauţi numele pe Yahoo sau pe Google, obţii rezultate care nu te mulţumesc. În afară de titlurile cărţilor pe care le-a scris, de librăriile unde poţi să le găseşti sau poţi să le comanzi online, nu afli nimic în plus. Nici ce vârstă are, nici ce şcoli a urmat, nici cu ce s-a ocupat înainte de a se apuca de scris. Dacă alţi autori sunt însetaţi să stârnească rumoare în jurul lor, John Trenhaile preferă discreţia. Ca urmare, nu numai în cărţile sale cultivă misterul, dar însăşi existenţa lui o pune sub pecetea enigmei. John Trenhaile împleteşte cu dibăcie firele unei poveşti terifiante, care se urmăreşte cu sufletul la gură până la ultimele pagini. Concluzia la care ajunge e amară: "Cei care au suferit agresiuni în copilărie vor agresa şi ei". Universul de coşmar pe care îl descrie e populat cu făpturi ciudate, contururile lor fiind de nerecunoscut, ca într-o oglindă care deformează imaginile.

×
Subiecte în articol: scena crimei