x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Biblioteca Naţională: expoziţie cu 600 de opere de artă din perioada comunistă

Biblioteca Naţională: expoziţie cu 600 de opere de artă din perioada comunistă

de Sebastian S. Eduard    |    27 Sep 2012   •   10:54
Biblioteca Naţională: expoziţie cu 600 de opere de artă din perioada comunistă

Aproximativ 600 de opere de arta din perioada comunista vor fi prezentate in expozitia "Artistul si Puterea. Ipostaze ale picturii romanesti in perioada 1950 - 1990", care va fi vernisata joi, la Biblioteca Nationala a Romaniei (BNR) din Capitala, relateaza Mediafax.

Expozitia "Artistul si Puterea. Ipostaze ale picturii romanesti in perioada 1950 - 1990" este organizata de Centrul Cultural ArtSociety, sub patronajul Ministerului Culturii.

Expozitia va dezvalui, in premiera, creatiile artistilor romani care au refuzat sa se conformeze dictaturii comuniste. Obiectivul proiectului "Artistul si Puterea. Ipostaze ale picturii romanesti in perioada 1950 - 1990" este demontarea ideii ca, in cei 40 de ani de regim comunist, s-a creat doar arta proletcultista. Iubitorii de arta pot descoperi un patrimoniu necunoscut inca si creat cu pretul unor persecutii constante.

Expozitia este curatoriata de criticul de arta Ruxandra Garofeanu, in colaborare cu Dan Haulica, presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, si cu pictorul Paul Gherasim (in calitate de consultanti de proiect).

Expozitia, care dispune de un spatiu generos de 2.200 de metri, cuprinde mai multe sectiuni, dedicate atat maestrilor consacrati, cum sunt Ion Andreescu, Stefan Luchian, Camil Ressu, Nicolae Darascu, Dumitru Ghiata, dar si expresionistilor, cubistilor, oniricilor. In plus, ofera doua sectiuni speciale dedicate grupurilor (Prolog,Sigma, 9+1, Tabara Tescani, Tabara Poiana Marului, grupul 1+1+1 etc) si artistilor postbelici care au manifestat impotriva URSS.

"Incercam sa punem in lumina multe lucrari inedite, din perioada impunerii ideologiei realismului socialist, adevarate nuclee de rezistenta spirituala la agresiunile anti-culturii, repere muzeale, in dialog cu marea traditie de la noi si din cultura occidentala, racorduri indraznete la problematica modernitatii in pofida multiplelor obstacole existente din partea puterii", a declarat Ruxandra Garofeanu.

Lucrarile provin din 26 de muzee nationale, din numeroase colectii private din Romania si Franta si diverse ateliere bucurestene si de provincie.

×