x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Biblioteca pentru Toţi: "Iubire Magică" de Vasile Voiculescu

Biblioteca pentru Toţi: "Iubire Magică" de Vasile Voiculescu

17 Aug 2011   •   21:00
Biblioteca pentru Toţi: "Iubire Magică" de Vasile Voiculescu

"Lostrita". "Capul de Zimbru". "Sakuntala". "Farsa". "Sezon mort". Sunt doar cateva dintre titlurile care alcatuiesc mirajul volumului de povestiri "Iubire Magica" de Vasile Voiculescu. Miercuri, 24 august, impreuna cu Jurnalul National.

In universul imaginar propriu povestirilor lui Voiculescu legaturile intre oameni, animale, lucruri, locuri se fac prin asemenea comunicari magice. Intre tenebrele purei animalitati si luminile sufletului uman nu exista pereti despartitori. Sfera animalicului, ca si intune­ricul organic al feminitatii sunt opuse spiritului rational, cunoasterii lo­gice si creatiilor sale: civilizatia stiintifica si tehnica…

Omul care nu comunica in acest sens magic cu cele ale naturii poate sa savar­seas­ca grave pacate impotriva firii. Iubirea magica este un "rascol se­xual", o posesiune demonica. Ea nu are nimic sentimental. Ea afec­teaza indeobste oameni care pareau imuni fata de o asemenea agresiune din tenebre, fiind "luminati", ora­se­ni civilizati, aparent eli­be­rati de superstitii. Fiinta ispititoare este de obi­cei elementara: o frumoa­sa mun­teanca ("Iubire ma­gica"), ne­vasta unui paznic al fazanariei ("Se­zon mort"), o tiganca sedu­ca­toare ("Sa­kun­tala"). Locul unde se petrece aven­tura erotica este salba­tic, vraja ema­nand din fapturi cu o putere htonica.

Rareori un prozator ne-a convins asemenea lui Voicu­les­cu povestitorul ca actul de imagi­na­tie al scriitorului este un act ma­gic...
Povestirile lui V. Voiculescu pun in lumina o vocatie a fabularii si, in acelasi timp, o constiinta a functiei irealizatoare a imaginatiei... (Nicolae BALOTA, V. Voiculescu sau duhul povestirii, capitolele "Mito­gra­ful si povestirea", "Magnetismul vital", "Iubirea magica", in vol. "De la Ion la Ioanide. Prozatori romani ai secolului XX")

×
Subiecte în articol: vasile voiculescu