x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Biblioteca pentru toţi: Vânătoarea regală

Biblioteca pentru toţi: Vânătoarea regală

27 Iun 2011   •   21:00
Biblioteca pentru toţi: Vânătoarea regală
Maine, 29 iunie, Jurnalul National apare impreuna cu romanul "Va­natoarea regala", de D.R. Po­pescu.

"Vanatoarea regala". Unul dintre cele mai profunde romane din li­teratura contemporana. "O creatie remarcabila a prozei ro­ma­nesti postbelice." Un roman simbo­lic, care impresioneaza prin complexi­tate si viziune. Un roman care "vorbeste" despre atat de multe adevaruri din viata noastra: "De ce sa fugim de adevar si sa dam la batranete peste el, sa-l descoperim fara sa vrem si sa vedem ca nu mai foloseste adevarul la nimic...", spune Dumitru Radu Popescu in "Vanatoarea regala". "D.R. Popescu este unul dintre acei scriitori care stiu sa creasca de la o carte la alta.

Explorarea spatiului imaginar ales este tot mai profunda, uneltele, mai desavarsite. Inaintarea este cu atat mai evidenta, cu cat – printr-un fel de sfidare a propriilor limite – prozatorul reia intr-o lucrare mai noua unele date folosite intr-una mai veche si – fara sa se repete – isi incearca din nou puterile sporite", apreciaza criti­cul literar Nicolae Balota.

Dincolo de creatia sa tulbu­ra­toare, dincolo de toate epitetele si metaforele care ar putea descrie "Vanatoarea regala", trebuie sa spunem ca "D.R. Popescu este un scriitor de continut, de substanta. Comunica idei despre oameni si viata, fara a dispretui modul artistic in care ideile sunt comunicate. Preocuparea constanta a scriitorului (fie ca reinvie scene dramatice din timpul razboiului, fie ca descrie intamplari din zilele noastre) este aceea de a ana­liza modul in care oamenii inteleg lucruri esentiale, se descopera pe ei insisi descoperind lumea", spunea criticul li­terar Paul Georgescu.

×
Subiecte în articol: biblioteca pentru toţi