x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Blasfemie, controverse şi Nobel

Blasfemie, controverse şi Nobel

de Sebastian S. Eduard    |    01 Noi 2009   •   00:00
Blasfemie, controverse şi Nobel

Polirom publică poate cel mai cunoscut roman al scriitorului egiptean Naghib Mahfuz, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1988.



Singurul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură vă oferă un roman care a fost interzis vreme de 50 de ani în ţările arabe: "Băieţii de pe strada noastră". "O parabolă ambiţioasă, care aspiră să înglobeze în paginile ei nu doar Orientul Mijlociu, ci şi întreaga lume", scrie Washington Post Book World.

Subiect
În spatele personajelor şi al întâmplărilor narate de Mahfuz se întrevede o parabolă care reuneşte teme şi motive atât din Coran, cât şi din Vechiul şi Noul Testament, precum şi referiri la regimurile politice opresive ale Egiptului. Istorisirea începe cu viaţa patriarhului Al-Gabalawi şi a fiilor săi, Adham şi Idris, alungaţi din grădina părintească pentru păcatele lor, strămoşii legendari ai neamurilor care se stabilesc pe alegorica stradă dintr-un cartier fictiv al oraşului Cairo. De-a lungul mai multor generaţii şi sub stăpânirea a numeroşi despoţi, fiecare neam îşi afirmă dreptul la o viaţă prosperă în calitate de urmaşi ai lui Al-Gabalawi, iar o serie de "trimişi" autoproclamaţi ai Stăpânului preia conducerea pentru a obţine prin forţă sau puritate viaţa tihnită la care visase strămoşul Adham după alungarea din grădină. Ultimul "profet" al lui Al-Gabalawi, Arafa, pare deţinătorul unei vrăji nemaivăzute, o armă cu ajutorul căreia oamenii de rând îşi pot detrona în sfârşit asupritorii.

Bio
Naghib Mahfuz (1911-2006) s-a născut într-o familie modestă din Cairo. A studiat filozofia la Universitatea din Cairo, apoi a lucrat un timp în administraţia universităţii, iar din 1939 a deţinut diverse funcţii ministeriale în domeniul culturii. A publicat, într-o carieră de peste 70 de ani, zeci de romane, peste 350 de nuvele şi 25 de scenarii de film. Mahfuz şi-a propus la început o serie vastă de romane care să acopere toată istoria Egiptului, însă schimbările dramatice de pe scena politică egipteană l-au făcut să se concentreze asupra tematicii sociale.
5337-105528-shangribaietii.jpgSecretul mortal - Julio Murillo
Ellert Lang, biolog al expediţiei Millenium, descoperă accidental un secret teribil. De şase ani fuge pentru ca nu cumva blestemul să-l prindă din urmă. "Preţul pe care ţi-l cer, cititorule, dacă accepţi să-mi cunoşti povestea, se numeşte încredere. Trebuie să fiu sigur că vei merge până la capăt. Apoi va trebui ca tu să decizi dacă existenţa mea va fi dezvăluită celorlalţi cititori sau va fi trecută sub tăcere.



5337-105527-negruiarna.jpgSpionul britanic - C.J. Sansom
În timp ce trupele germane mărşăluiesc prin Europa, Franco doreşte să se alieze cu Hitler. La sfârşitul Războiului Civil, din Madrid a rămas o ruină. Străzile sale sunt devastate, iar locuitorii săi înfometaţi şi dezbinaţi de intrigi politice. Când frigul iernii pune stapânire pe capitală, spionul Harry Brett aterizează în Madrid, trimis de serviciile secrete britanice pentru o misiune extrem de importantă.



5337-105526-untitled1.jpgVis şi realitate - Ted Dekker
Încercând să scape de urmăritorii săi, Thomas Hunter aleargă nebuneşte pe alei părăsite. Reuşeşte să ajungă pe acoperişul unei clădiri, dar un glonţ străpunge noaptea... şi totul devine negru. Totul a fost un vis. Thomas revine însă în lumea reală. Dar, în timp ce încearcă să scape de amintirea urmăririi... descoperă că are capul plin de sânge. Unde se termină visul, unde începe realitatea?


×
Subiecte în articol: carte