x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Calendar religios - 26 februarie. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei

Calendar religios - 26 februarie. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei

26 Feb 2018   •   07:10
Calendar religios - 26 februarie. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei

Pe data de 26 februarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Porfirie. E cunoscut pentru distrugerea celor opt temple idolești din cetatea Gaza, ridicând în schimb o biserică.

Acesta s-a născut din părinți bogați, în Tesalonic. La vârsta de 25 de ani a lepădat grija lumească și s-a retras în pustia Egiptului, unde va fi tuns în monahism.

După cinci ani de viețuire la o mânăstire din Egipt, ajunge la Ierusalim. Aici va fi hirotonit preot de către Pravliu, patriarhul Ierusalimului, și i se va încredința spre pază cinstitul lemn al făcătoarei de viață Cruci a lui Hristos.

După un timp, Dumnezeu i se descoperă spunându-i: "Dă-mi Mie visteria - adică lemnul Crucii - pe care am adus-o la tine, pentru că voiesc să te însoțesc cu o mireasă cu adevărat săracă, însă bună de obicei. Iar tu, luând-o pe ea, să o impodobesti, că să-și uite sărăcia cea dintai".

Era chemarea sa la treapta de episcop în cetatea Gaza, un loc cu multe altare păgâne
Aceștia auzind că vine Sfântul Porfire în ținutul lor, au pus pe cale spini, gunoi, au săpat gropi, au făcut fum necurat cu scopul de a-l întoarce din cale. Tot ce se întâmplă rău în cetate era pus pe seama venirii sale. Însă, Sfântul le răspundea numai prin minuni..............

Află mai mult despre minunile și faptele Sfântului Porfirie, ca și despre ceilalți sfinți din calendar rânduiți în această zi, AICI

×