x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Calendar religios - 4 martie. Sfântul Gherasim de la Iordan - sau pilda leului și a măgarului

Calendar religios - 4 martie. Sfântul Gherasim de la Iordan - sau pilda leului și a măgarului

04 Mar 2018   •   00:32

Pe data de 4 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Gherasim. A trăit în secolul VII. După ce s-a călugărit, s-a retras în pustiul Tebaidei și a întemeiat o mănăstire.

Atât de mult s-a împărtășit de viața dumnezeiască, încât și fiarele sălbatice i se supuneau.

Din scrierea vieții sale aflăm că într-o zi, pe când mergea prin pustia Iordanului, a întâlnit un leu fioros care răgea cumplit din cauză că îi intrase în labă un spin. Sfântul Gherasim îi scoate spinul și din acel moment leul nu-l mai părăsește pe Cuvios.

În acel timp, la mănăstire, Părinții aveau un catâr cu ajutorul căruia aduceau apa de la râul Iordan. Cuviosul Gherasim l-a pus pe leu să îl păzească pe catâr. Însă, într-o zi, leul s-a depărtat cam mult de catâr și a adormit. Câțiva negustori, trecând cu o caravană de cămile pe acolo și văzând catârul singur, l-au luat și și-au continuat drumul.

Cuviosul Gherasim, văzând că lipsește de la mănăstire catârul și crezând că leul l-a mâncat, i-a spus acestuia: "lucrul pe care îl făcea catârul îl vei face tu, slujind trebuințele manastirii”. Și leul s-a făcut de îndată ascultător și căra zi de zi apa de la Iordan pentru mănăstire...............

Citește mai mult AICI

×