x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Carte - Quo Vadis Fiction?

Carte - Quo Vadis Fiction?

de Sebastian S. Eduard    |    25 Aug 2006   •   00:00
Carte - Quo Vadis Fiction?

Dupa o pauza destul de lunga, romanii par sa se reindrepte catre literatura SF. Momentul este "speculat" de editori, care se pregatesc cu cei mai in voga autori din domeniu. Bogdan Hrib, directorul Grupului Editorial Tritonic, vorbeste despre acest lucru...

La un moment dat se parea ca literatura SF se vindea bine in Romania. Au fost edituri care "au trait bine" de pe urma acestui gen literar. Apoi...pauza. De ce?
In mod evident au existat mai multe cauze. Una care nu ne apartine noua romanilor - obişnuiti sa fim intotdeauna de vina - ci pietei internationale de carte. Eu cred ca 11 septembrie 2001, a jalonat momentul in care publicul mondial, cititorul potential a devenit conştient ca lumea reala este cruda şi incontrolabila. şi atunci şi-a dorit o lume a sa, mai buna, in care binele invinge raul, in care se poate refugia şi, nu in cele din urma, in care poate visa. Sa nu uitam ca marile lovituri de box-office ale ultimilor ani - filmele din seria Harry Potter sau Stapanul Inelelor au avut la baza romane fantasy, foarte noi sau deja clasice in cazul lui Tolkien.

Eu sper ca intoarcerea se datoreaza maturizarii cititorului care a reuşit sa separe in spatiul sau vital informatiile care ii pot sosi prin media audio-vizuala traditionala sau prin internet de placerea de a citi obiectul carte. şi cand spun acest lucru nu ma refer doar la SF (science-fiction) sau la F (fiction), ci la orice tip de literatura. Cartea ca obiect - in Occident volumele au devenit din ce in ce mai frumoase şi, in mod implicit, mai scumpe - nu este un concept nou, dar apare din ce in ce mai prezent in politica editoriala internationala şi, de putina vreme, in cea romaneasca.

A doua cauza este a noastra - cred ca am inceput sa ne plictisim de televizor şi imi doresc ca lipsa de atractivitate a programelor difuzate pe toate posturile sa ajute in continuare piata nationala de carte.

Ar mai fi desigur, o clasa mijlocie urbana in expansiune, care are resursele necesare şi işi gaseşte timp pentru lectura. Astfel editurile pot creşte tirajele, apar oportunitati in promovare şi cercul se inchide.

Nu in ultimul rand - pentru ca oricat ne-am dori sa citim, daca nu ar aparea titluri noi, dorinta ar ramane un vis frumos - o pleiada de tineri autori, care nu scriu un SF al secolului XX, ci un FF (fantastic-fiction) al secolului XXI. Sau cum spunea colega mea, Mireille Radoi, acum SF reprezinta acronimul lui social-fiction. De altfel ştampila SF incepe sa fie din ce in ce mai rar folosita, cel mai important site (portal) britanic cu informatii din aceasta zona se numeşte www.fantasticfiction.co.uk. Q.e.d.

Tritonic intentioneaza sa dezvolte foarte mult acest segment. Este in acest moment o nişa de piata aproape libera şi care conteaza?
Da, colectia fiction.ro nu are inca un an şi deja au aparut sau avem in pregatire peste 100 de titluri. Vom incerca sa oferim cititorului roman o gama completa a universului fantastic, de la urban fantasy la alternative history sau de la cyber-punk la fantasy clasic, de la high-tech la space opera. Nu m-am ferit sa folosesc termenii in limba engleza pentru ca traduşi in romana pot deruta şi ei sunt deja consacrati sub aceasta forma.

Nu cred ca nişa de piata mai este prea libera şi, din fericire, nu a ramas doar o nişa. Sa nu uitam ca unele thrillere aparute la Rao au fundal SF, ca şi unele din romanele din Biblioteca Polirom sau de la Curtea veche, ca Humanitas a lansat Raftul Denisei unde, cu onoare, apar clasici ai zonei, apoi Nemira, Amalteea, Millennium Press şi sa ma scuze cei pe care i-am omis. Publicul cere din ce in ce mai mult acest gen de carte şi autorii tineri, majoritatea anglo-americani, ofera multe volume de calitate.

Dupa China Mieville şi Neil Gaiman ce urmeaza?
Noi ne-am propus sa editam foarte multi autori tineri. Pe langa deja celebrii China Mieville cu trilogia sa Noul Crobuzon (aflam ca in 2007 ne aşteapta o noua surpriza!), Neil Gaiman cu Zeii americani, urmat in septembrie de Anansy Boys şi anul viitor de Good Omens, Coraline, Stardust şi Neverwhere, a aparut deja primul volum din trilogia Capital Code, a lui Kim Stanley Robinson, un clasic al genului, - 40 de semne de ploaie şi va urma in iarna 50 de grade sub zero, iar in toamna viitoare 60 de zile pana la sfarşit (volum inca nepublicat). Cei aflati la debut se numesc KJ Bishop - Oraşul gravat, David Marusek - Vanatoarea de capete, Hal Duncan - Vellum. şi ma intorc din nou la cei maturi: Ken MacLeod - Vanatorii de fulgere, Geoff Ryman - Aer, Bruce Sterling - Zenith Angle sau Lois McMaster Bujold cu Trilogia Chalionului ( unele titluri in original, pentru ca nu am definitivat inca varianta romaneasca).

Vor veni si volume premiate?
Nu depinde numai de noi. De fapt cel care miroase premiile este coordonatorul şi sufletul colectiei, scriitorul şi editorul Michael Haulica. Deja autorii noştri sunt multipremiati. Trilogia lui Mieville are 15 premii, Zeii americani ai lui Gaiman 6 premii. Un roman foarte nou Aer (2004) al lui Geoff Ryman a primit deja premiile Arthur C. Clarke, James Tiptree Jr. şi BSFA in 2006. Marea revelatie este Kelly Link cu volumul de povestiri Magic for beginners care a obtinut deja Locus 2006, iar povestirile din carte au strins BSFA, Locus, Nebula şi Hugo in ultimii doi ani. Aşteptam Hugo şi World Fantasy din acest an unde, cu siguranta, Kelly Link va mai obtine citeva premii. Cartile vor aparea in Romania inainte de Gaudeamus. Ar mai fi de spus ca multi autori Tritonic sunt nominalizati pentru premii: Neil Gaiman, KJ Bishop, Ken MacLeod, Cory Doctorow,Hal Duncan, Charles Stross…

Cateva amanunte despre dezvoltarea proiectului fiction.ro...
Fiction.ro este un concept care aduna sub acelaşi acoperiş volume de succes anglo-americane, ofera o şansa autorilor romani (Marian Coman - Nopti albe, zile negre şi Roxana Brinceanu - Sharia, au debutat in acest spatiu, urmand apoi Michael Haulica - Aşteptind-o pe Sara şi Costi Gurgu - Retetarium) şi propune o publicatie trimestriala cu acelaşi nume Fiction.ro - o revista fantastica, cuprinzand evenimente, avanpremiere, interviuri cu autori şi recenzii de carte. Ultimul produs al colectiei este o antologie Transformarea lui Martin Lake şi alte povestiri, sub marca Horia Nicola Ursu prezinta, unde alaturam Jeff VanderMeer, KJ Bishop, Marian Coman şi Nicola Griffith. In 2007 vom traduce şi volume din Ucraina, Grecia, Rusia sau America Latina.

Ce autori importanti din SF-ul mondial ne vor vizita anul acesta sau poate şi anul viitor?
Aceasta toamna va fi bogata pentru cei pasionati. Jeff VanderMeer, autorul romanului Veniss Underground, a sosit intr-un turneu de promovare in Romania oferind la Bucureşti şi Braşov autografe. Urmeaza KJ Bishop care işi va lansa cartea Oraşul gravat la debut de septembrie. Pentru Gaudeamus vom pregati o surpriza. Motive personale l-au impiedicat pe China Mieville sa ne viziteze in acest an. O va face in 2007, speram insotit de bunul sau prieten M. John Harrison. In iulie 2007 se va lansa in Romania filmul Stardust (Pulbere de stele), dupa un roman de Neil Gaiman, impreuna cu volumul care va aparea la noi. Ne dorim poate şi cateva Oscaruri şi neaparat o vizita la Bucureşti. Cu siguranta vor mai fi şi altii.

VISE
"Cred ca 11 septembrie 2001 a jalonat momentul in care cititorul potential a devenit constient ca lumea reala este cruda si incontrolabila. Si atunci si-a dorit o lume a sa, mai buna, in care binele invinge raul, in care se poate refugia si, nu in cele din urma, in care poate visa" - Bogdan Hrib, editor
×
Subiecte în articol: arte carte