x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cartea de pe noptieră

Cartea de pe noptieră

de Sebastian S. Eduard    |    09 Dec 2007   •   00:00
Cartea de pe noptieră


Colecţia Editurii Humanitas "Cartea de pe noptieră" a primit cu ocazia Tărgului Gaudeamus o nouă infăţişare. Au fost reeditate deja patru noi volume…

Humanitas - O noua formula


Colecţia Editurii Humanitas "Cartea de pe noptieră" a primit cu ocazia Tărgului Gaudeamus o nouă infăţişare. Au fost reeditate deja patru noi volume…

"Cartea de pe noptieră", una dintre cele mai indrăgite colecţii ale Editurii Humanitas, a lansat la această ediţie a Tărgului de carte Gaudeamus intr-o nouă formulă grafică două titluri noi - "Benito Cereno" de Herman Melville şi "Rashomon" de Ryunosuke Akutagawa.

De aceeaşi prezentare grafică se bucură acum şi alte două cărţi de excepţie ale colecţiei: "Parfumul" de Patrick Suskind şi "De ce iubim femeile" de Mircea Cărtărescu.

Volume. Hgerrman Melville scrie "Benito Cereno", un joc psihologic de maximă tensiune, in care autorul nu inşală aşteptările, un roman la care timpul poate deveni un coautor redutabil. O scriere mult comentată de critica literară şi socotită o mică bijuterie naratologică. "Rashomon" este un volum de şase povestiri care nu seamănă intre ele decăt printr-un singur detaliu: sunt scrise cu mănă de maestru. Dacă există un sentiment al capodoperei, il veţi simţi citind povestirile lui Akutagawa. "Parfumul" este o carte care deja a fost ecranizată. Ea spune povestea unui bărbat care a descoperit in distileria trupului său un parfum trecător pe care voia să-l stăpănească pentru totdeauna: parfumul de tănără femeie. Cartea poartă unul dintre semnele de recunoaştere a capodoperei: iţi schimbă viziunea asupra lumii.

Ce s-ar putea spune insă despre "De ce iubim femeile"? Un mănunchi de istorii cu femei spuse simplu, captivant, de un povestaş a cărui viaţă seamănă ca două picături de apă cu cea a lui Mircea Cărtărescu. Un omagiu (adesea in sensul cel mai concret, erotic, al cuvăntului) adus femeilor "pentru că sunt femei".

sebastian.eduard@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: carte